Бившият управител на „Общински пазари-Шумен” блокирал сметките на дружеството

11:50, 24 ное 16 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият упраител на Общинското предприятие „Общински пазари-Шумен” Тодор Тодоров е блокирал сметките на дружеството. Това оповести той днес по време на редовно заседание на местния парламент.

Преди прехвърлянето на активите на пазарите на Общинско предприятие „Общински жилища и имоти” одитори направиха проверка на състоянието на фирмата. Констатираните нередности бяха обобщени, а кметът Любомир Христов внесе докладна, с която информира съветниците за резултатите от ревизията.

Разкритите злоупотреби и нередности в управлението на общинското предприятие предизвикаха дебати, а Тодор Тодоров използва правото си на отговор. Съветниците питаха за неправомерно навъртяни 19 хил. километра на служебната кола, невалидни договори за наем, неотдадени под наем 20 павилиона, похарчени 263 хил. лева за 19 павилиона, от които 13 не се използват, похарчените близо 900 лева за електронна игра и др. В отговор Тодоров обвини местната власт в некомпетентност, липса на опит и призова да се прекрати ликвидацията на „Общински пазари-Шумен”. Той обясни, че ликвидацията на дружеството няма да приключи до март 2017 година, защото е блокирал сметките му, но обвини управляващите, че източват предприятието. Неубедително се защити за навъртените хиляди километри със служебната кола, контрира липсата на договори за наем на машини за кафе, пуканки и сладолед със Наредба от 2009 година, според която те могат да се поставят с негово разрешение и без търг. Тодоров попита и къде са парите от наемателите на пазара за периода от 1 октомври до 10 ноември и защо от описани активи на дружеството за близо 2 млн. лева след амортизации те стават 800 хил. лева.

Кметът Любомир Христов също се включи в дебата с уточнението, че Тодоров е блокирал сметките на дружеството, не защото Общината ги източва, а защото бившият управител не е ползвал 5 години отпуск и този ход му осигурява парите, които трябва да получи. Градоначалникът напомни, че част от павилионите на пазара в Шумен никога не са били отдавани под наем, а част от помещенията нямат ток, канализация, вода.

Словесните престрелки и обвиненията продължиха близо час, а резултатът от тях бе гласувано решение икономическа комисия да направи извънредно заседание и да разгледа подробно резултатите от проверката на състоянието на „Общински пазари-Шумен”.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама