Тестваха новата бърза автобусна линия в Бургас. Около 16 минути е пътят от автогара „Юг“ до терминал „Славейков“

12:59, 24 ное 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тестдрайв на новата бърза автобусна линия в Бургас се извърши днес. Тя ще е с номера Б1 и Б2. От „Меден рудник“ - през центъра – до УМБАЛ Бургас, те вървят по един маршрут, после се разклоняват – Б1 към „Изгрев“, а Б2 към „Славейков“. Автобуси по бързата линия ще има на всеки 5 минути.

Въпросният тестдрайв се състоя с Б2. Автобусът тръгна от автогара „Юг“, премина през централната спирка на бул. „Сан Стефано”, след което се насочи към УМБАЛ Бургас, а оттам се отклони към „Славейков“ и завърши на терминала в същия комплекс. Това разстояние бе изминато за около 16 минути.

„Проектната скорост, с която трябва да се движи автобусът, е 33,9 км/ч. В действителност той ще се движи бързо. Преценено е за 45 минути от терминала в „Меден рудник“ да се пристига до терминала в „Изгрев“ и този в „Славейков“ – заяви зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев.

От 26 ноември (събота), когато влиза в сила новата транспортна схема, е разпоредено на пътна полиция да осъществява контрол и да не позволява автомобили да се движат в бус лентите. Нарушителите ще отнесят глоба от 50 лева. Глоба от 30 лева очаква пък тези, които паркират на бус лентите.

Автомобилите ще могат да се движат на местата, на които е прекъсната линията.

Управителят на „Бургасбус“ Петко Драгнев информира от своя страна, че при по-голям поток от хора ще бъде позволено те са се качват и от втората врата на превозното средство.

„Разпоредили сме на нашите служители, когато има повече пътници на спирката, качването да става и през втора врата, а не само през първа. Смятам, че този въпрос е решен и няма да пречи по никакъв начин скоростта на придвижване“, каза Драгнев.

Той посочи, че хартиените билети ще спрат да се продават в автобуса от кондуктора в момента, в който НАП лицензира електронната система. Това е процедура, която трае три месеца. Подадени са всички документи. Нагласата е, че до края на годината това ще се случи. Когато стане факт, ще започне и продажбата на билети от шофьорите.

Другата новост е, че в крайните точки, където са терминалите, ще бъдат изградени големи паркинги. Този, който си закупи карта за градския транспорт, ще получи възможността автомобилът му да се съхранява безплатно.

От 1 декември електронната карта вече няма да се издава безплатно, а ще струва 2 лева.

За чуждестранните граждани пък е предвидено да има упътване на вендинг машините, както и на автогарите относно транспортната схема.

Предстои въвеждането и на т. нар. „умни кръстовища“, които ще дават приоритет на трафика. Това обаче не може да се каже кога ще стане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама