АБВ отказа мандат, не можело да има ново правителство в рамките на това Народно събрание

13:08, 24 ное 16 / Политика 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нашето убеждение е, че това НС не може да излъчи ново правителство при декларацията на три от политическите сили – ГЕРБ, БСП и ДПС, че няма да подкрепят и участват в изграждането на нов кабинет, заяви заместник-председателят на АБВ Румен Петков след консултации с президента Росен Плевнелиев, цитиран от "Дневник". 

Според Петков всичко останало е пиар мероприятие, "защото тези, които декларират, че са готови да съставят нов кабинет, ще имат възможността да вземат мандата, да водят преговори пред българските граждани. Ще покажат 8-10 мераклии за водачи на листи или депутати като кандидати за министри и от това няма да последва нищо добро за обществото."

АБВ са настояли пред президента за бързо структуриране на служебен кабинет. "Би било много лош знак, ако следващият избран президент назначи ново служебно правителство. Това трябва да бъде отработено предварително", каза Петков.

Заявихме, че би било голяма грешка, ако това Народно събрание започне да се занимава с приемането на нова избирателна уредба, разказа за срещата Петков. Той смята, че това Народно събрание, няма потенциал и моралното право да се занимава с това.

Според Петков в институциите няма готовност за бързо преминаване към мажоритарна избирателна система. Не е правен анализ и дали абсолютизирането на мажоритарната система няма да е грешка. Въпреки че АБВ подкрепиха референдума, според Петков това е станало с ясното разбиране, че е необходима смесена избирателна система. Той призова Народното събрание и институциите да не се поддават на външен натиск.

АБВ смятат, че предсрочните избори трябва да са в края на март или началото на април предсрочни избори. От партията на Георги Първанов няма се ангажират със служебното правителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама