Дунавска културна конференция обсъжда бъдещето на политиките в сектора

14:49, 24 ное 16 / Култура 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 24.11.2016 г., в Зала „Европа“ на Доходно здание стартира четвъртата Дунавска културна конференция, съобщават организаторите. 

Събитието откри заместник-кметът по европейско развитие на Община Русе д-р Страхил Карапчански. 

Присъстваха заместник-кметът по европейско развитие на Община Русе д-р Страхил Карапчански, държавният секретар на Министерството на науката, изследванията и изкуствата на провинция Баден Вюртемберг – Петра Олшовски, Ръководителят на Дунавската стратегическа точка в Брюксел – Матия Вилфен, както и представители на Съвета на Дунавските градове и региони, Работната общност “Дунавски страни”, Дунавския културен клъстер и др.

Форумът, който ще се проведе на 24-ти и 25-ти ноември, се организира за първи път в България и е под патронажа на Пламен Стоилов и на Петра Олшовски.

Д-р Страхил Карапчански откри конференцията, цитирайки Жан Моне: „Ако трябваше да започна отначало, щях да започна от културата!” Щастлив съм, че Русе е домакин на това престижно международно събитие. Културата е това, което ни обединява и дава стимул да планираме, дискутираме и мечтаем, като по този начин всички можем да бъдем активни и да добавяме стойност и съвместно да създадем следващи инициативи и проекти, добави още той.

Дунавската културна конференция се организира по инициатива и с финансовата подкрепа на Министерството на науката, изследванията и изкуствата на провинция Баден-Вюртемберг (Германия) във връзка с изпълнението на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав. Ключова роля в процеса на подготовка имат Европейската дунавска академия със седалище в немския град Улм, Асоциацията на Дунавските общини в България, Дунавският културен клъстер във Виена, Фондация „Русе – град на свободния дух“, Съветът на Дунавските градове и региони, Работната общност “Дунавски страни”, 3-та приоритетна област от Стратегията на ЕС за Дунавския регион, Международното дружество „Елиас Канети“ и Контактното звено за Дунавската стратегия в Брюксел. Събитието се провежда за първи път през 2013 г. именно в град Улм. През 2014 г. домакинството се поема от Нови Сад (Сърбия), а през 2015 г. превърналата се в традиция конференция е проведена в Тимишоара (Румъния). 

Тематичният фокус на конференцията се поставя върху литературата и театъра, което подхожда на Русе - родното място на Нобеловия лауреат за литература Елиас Канети. Участие взеха гости от 14 дунавски държави, сред които представители на националните, регионални и местни власти, артисти, представители на академичните среди, и културни дейци.

Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмяна на опит между заинтересовани страни в сферата на културата, културните и креативни индустрии в Дунавския регион, да представи релевантни добри практики и многообещаващи проекти, да стимулира дебат относно бъдещето на културните политики и да подсили културното многообразие на региона чрез иницииране на различни форми на многонационално сътрудничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама