Полицаи вече ще следят за спазването на две общински наредби в Плевен

15:03, 24 ное 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Длъжностни лица от  районните полицейски управления в Плевен и от  Дирекция „Специализирани полицейски сили” вече ще имат право да съставят актове при нарушения по две  общински наредби. Това са  Наредба № 6 за регистрация и отглеждане на кучета  и Наредба № 23 за изграждане и опазване на зелената система на територията на общината. 

Новите правомощия са регламентирани в Наредба за изменение и допълнение на нормативни актове, която бе ше приета днес единодушно на редовната сесия на местния общински съвет.

С писмо до местната управа от 18.10.2016 г. началниците на Първо и Второ Районни полицейски управления при ОДМВР - Плевен са заявили  желание двете наредби да бъдат допълнени в административно- наказателната част, като се предвиди възможност нарушенията по тези нормативни актове да се установяват и от полицейските органи.

Предложение за същите промени е постъпило и от общинското звено „Инспекторат“, стана ясно на днешната сесия. Предложението за промяна е внесено в Общинския съвет след преценка, че исканията са уместни.

Служителите от звено „Инспекторат” работят с работното време на общинската администрация, от което следва, че в късните часове на делничните дни, съботно-неделните и празничните дни те не са длъжни да изпълняват трудовите си задължения.

Това означава, че в посоченото време градът и общината реално са без контрол.

Проверка на посочените наредби показва, че в административно- наказателните разпоредби в Наредба № 6 на Общинския съвет като актосъставители са предвидени единствено определени от кмета на общината длъжностни лица.

В Наредба №23 полицейските служители пък са предвидени като актосъставители в чл. 35, ал. 2, което най-вероятно не е достатъчно основание за началниците на плевенските полицейски управления и на служителите към тях, свободно да следят и санкционират за спазването на забраните и правилата на цитираната наредба.

 Затова е необходимо да бъдат предостанени контролни правомощия на оптимално широк кръг от длъжностни лица, стана ясно на сесията. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама