Над 30 сдружения на собствениците в Айтос чакат безплатното саниране

15:08, 24 ное 16 25 619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
32 регистрирани сдружения на собствениците в Айтос чакат безплатното саниране. Както стана ясно, регионалният министър в оставка Лиляна Павлова предложи на местните власти "временно да преустановят подписването на нови договори с външни изпълнители за изпълнение на дейности по Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради и обявяването на нови обществени поръчки, считано от 22 ноември 2016 година, до осигуряването на допълнителен финансов ресурс по нея".

Това се случва в момент, в който интересът на айтозлии към безвъзмездното финансиране по програмата взе осезателно да расте заради санираните шест жилищни сгради в Айтос, по които се работи нонстоп, съобщиха от Общината.

Каква е ситуацията в община Айтос? 288 айтоски семейства, които се оказаха най-разтропани и започнаха да действат по подготовката на сдруженията и документацията още в началото на 2015 г., сега вече се радват на обновените си жилища. По някои от шестте блока предстои още работа, но за тях финансирането е гарантирано.

„Всички сгради, които са одобрени, които са в процес на реализация и за които има осигурено финансиране към днешна дата ще бъдат завършени и хората могат да бъдат спокойни“, пише в официалния сайт на МРРБ. Така че собствениците да нямат грижа.

Други 6 регистрирани сдружения на собствениците в Айтос са минали първия етап на процедурата - подписали са договори с кмета Васил Едрев. Общината от своя страна, ги е внесла в Българската банка за развитие и сега чакат ред за подписване на т.н. тристранен договор и одобрение за безвъзмездно финансиране. Така че на практика в Община Айтос няма висящи договори, одобрени за финансиране, за които да предстоят обществени поръчки и подписването на договори с външни изпълнители за изпълнение на дейности по Програмата.

Ако обаче забраната за подписване на нови договори с външни изпълнители за обследване и строително-монтажни работи се проточи във времето, много айтозлии могат да останат разочаровани. До момента в Община Айтос са регистрирани общо 32 сдружения на собствениците, които са заявили намерение да се включат в Програмата, повечето от тях - в съвсем начален етап на подготовка по процедурата.

За тях остава надеждата, че ще се намери финансиране по Програмата и някой ще гарантира приемственост на политиката за санирането по начина, по който се случиха нещата през това лято. Засега ситуацията може да бъде обобщена в едно изречение - безплатното саниране не е спряно, но пари засега няма.

В сайта на МРРБ пише още, че министърът в оставка Лиляна Павлова е внесла предложение да бъдат осигурени още 1 млрд. лв. в Бюджет 2017 за продължаване на програмата с поемането на нови договори. Така че отговорът на въпроса дали ще има или не пари за саниране догодина ще е ясен след приемането на новата финансова рамка на държавата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама