Три бойни кули и две крепостни стени откриха на Русокастро

15:45, 24 ное 16 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Редовните археологически разкопки на крепостта Русокастро за 2016 г. приключиха. За три месеца бургаските археолози Милен Николов и Доротея Гюрджийска, заедно с работници от селата Зидарово, Желязово и Русокастро, разкриха над 50 метра от основната крепостна стена на укреплението. Освен тях са открити и съвсем нови, неизвестни до този момент елементи на фортификацията – три бойни кули и две крепостни стени.

Две от бойните кули са от VІ в., а третата е от края на ХІІ-нач. на ХІІІ в. Новите крепостни стени също са от различни епохи. Първата от тях е средновековна и е изградена между двете кули, фланкиращи централният вход на крепостта. Тя е широка 3.45 м, иззидана грижливо с лица от камъни, споени с хоросан. Втората неизвестна до този момент стена е от VІ в. Тя е под средновековното ходово ниво. Направена е от каменни блокчета, споени с голямо количество хоросан. Именно при нея са разкрити и две правоъгълни кули.

Разчистени са и близо 40 м от средновековния път. На няколко места много добре се виждат коловозите и улеите по камъните, оставени от колелата на средновековните волски коли.

Открити са и много движими находки – монети, медна апликация с лъвско изображение, стрели, бойна брадва, позлатени копчета и много други. Открита е и една златна монета на император Андроник ІІІ.

След разкопките е извършена теренна консервация на археологическия обект. Предстои проектиране на консервационно-реставрационни работи и експониране на разкритите през 2016 г. археологически обекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама