Общинските съветници приеха по-евтини карти за градския транспорт в Стара Загора

15:56, 24 ное 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници приеха с 44 гласа „за“ промените в цените за пътуване на учащи, пенсионери и хора с увреждания с автобусен и тролейбусен транспорт на територията на община Стара Загора.

„Всъщност, днес, ние гласуваме най-преференциалните цени на карти за пътуване до този момент. По този начин насърчаваме и облекчаваме активно пътуващите граждани на Стара Загора“, подчерта председателят на Постоянната комисия по финанси към Общинския съвет (ОбС) Диян Димитров. „Това, което предложи Общинска администрация, е балансираният вариант, който удовлетворява всички заинтересовани. Наредба, която да обхване абсолютно всички категории граждани – няма. Тук трябва да се водим от общата необходимост на хората, а не да влизаме във всеки един индивидуален случай “, допълни той.

В мотивите на Общинска администрация е концентрирано желанието да се продължи ангажираността за подпомагане на различни социални групи и подобряване на средата на живот, чрез достъпни транспортни услуги. Предложената промяната на критерии и намаления при пътуването има за цел да насърчи пътуването с абонаментни карти на преференциални цени, вместо с билети.

 „Предложението ни бе дълго обмисляно и нееднократно дебатирано с ръководството на „Тролейбусни и автобусни превози“. Социалната политика, която често се споменава, е сериозно застъпена в цените на всички карти за транспорт. Насочили сме вниманието си към активно пътуващите“, каза по време на обсъждането вноситулят на предложението ресорният зам.-кмет на Стара Загора Йордан Николов. Той даде пример с цените, които ще заплащат учениците за пътуване. „Има намаление от 50% при тази група. Гражданите над 80 години получават безплатно пътуване по избрана от тях линия“, обясни oще зам.-кметът. „Имаме един пробен период от три месеца, в който да видим в какви рамки ще влязат картите в бюджета, който отделя Общината за транспорт. Ако остават средства, варианти има много за допълване. Ще продължим да работим за подобряване на условията и услугата занапред“, допълни Йордан Николов.

Всички учащи – ученици, студенти и докторанти редовно обучение, от учебните заведения, ползват месечна абонаментна карта за пътуване на стойност:  за една линия – 10,00 лв.; за две линии – 15,00 лв.; за цяла градска мрежа – 22,00 лв. Тримесечна абонаментна карта за пътуване на тази група, за една линия, ще бъде 30,00 лв.

Всички пенсионери, с постоянна адресна регистрация в Стара Загора, ползват месечна абонаментна карта за пътуване на стойност: за една линия – 15,00 лв.; за две линии – 24,00 лв.; за цяла градска мрежа – 30,00 лв. Пенсионери над 68 години, с постоянна адресна регистрация Стара Загора, с размер на пенсията до 300 лв., ползват месечна абонаментна карта за пътуване по една линия по избор на стойност – 10,00 лв. Лица с трайни увреждания над 71 % намалена работоспособност, с размер на пенсията до 300 лв., ползват месечна абонаментна карта за пътуване по една линия по избор на стойност – 15,00 лв.

На сесията днес бе приета, на първо четене, Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора.

С единодушие бе дадено съгласие на „Комплексен Онкологичен Център – Стара Загора“ ЕООД за откриване на процедура за последваща акредитация на лечебното заведение, както и за сключване на договор за застраховане на имуществото му.

Старейшините учредиха и безвъзмездно право на ползване на имот, за срок от 3 години, на СНЦ „Тенис клуб - Берое“ , както и на имот, отново за 3 години, на СНЦ СК „Спортна гимнастика“. По време на обсъждането на предложенията в зала стана ясно, че предстоят промени в действащата към момента Наредба за критериите и условията за финансово подпомагане дейността на отделните и обединени спортни клубове. Това обяви председателят на ПК по спорт и младежки дейности към ОбС Николай Диков. „Ние сме поели ангажимент да осигуряваме достъп до спорт на гражданите на Стара Загора. Важно е спортните клубове да имат възможност да подготвят своите състезатели, които носят успехи за града ни“, подчерта той. 

Общо по 39 точки бяха взети решения на редовната сесия на Общинския съвет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама