Набелязаха мерки за предпазване от птичи грип и африканска чума по свинете в община Шумен

15:57, 24 ное 16 25 678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мерки за предпазване от птичи грип и африканска чума по свинете в община Шумен бяха набелязани днес на заседание на Епизоотичната комисия. На нея присътваха кметове и представители на 26 села от общината експертът от Областната дирекция по безопасност на храните Наташа Баева и зам.-кмета Светлана Маркова.

Няма регистрирани случаи на двете заболявания у нас, но страната ни в риск.

Случаи на африканска чума по свинете са засечени в Украйна и Румъния. Болестта не е опасна за хората.

Симптомите на африканската чума са подобни на класическата чума по свинете. Заболяването протича с висока температура, кръвоизливи по меките части на тялото на животните и загуба на равновесе в последните 48 часа преди фаталния край.

Болестта се предава от болни на здрави животни или от заразени храни и фуражи.

Кметовете на селата трябва да предупредят лесничеите и ловците за повишаване на контрола при отстрела на диви прасета. При откриване на мъртви животни заължително да се информират контролните органи.

При симптоми на заразата по домашни свине, стопаните да се свържат незабавно с ветеринарен лекар.

Забранява се продажбата на птици в община Шумен. Нарушителите ще бъдат санкционирани. Мярката е част от забраните свързани с превенция на птичия грип. Експертите припомниха, че поради липсата на птичи пазар в Шумен забраната е постоянна.

Стопаните не трябва да допускат излизането на домашни птици извът дворовете, да предотвратяват контакти между питомни и диви птици, да съхраняват фуражите в закрити помощения.

Птичият грип е опасен за хората. Честото миене на ръцете с топла вода и сапун, измиването на хранителни породукти са сред задължителните предпазни мерки срещу заразата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама