Икономическа полиция влезе в община Никола Козлево

16:01, 24 ное 16 25 963 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” проверяват документацията в община Никола Козлево по ремонта на супермаркет в Шумен, закупен от   кмета Ешреф Реджеб и извършен от служители на общината в работно време. В хода на проверката следва да се установи кой и кога е полагал труд в магазина, собственост на Ешреф Вели Реджеб, намирали ли са се в трудови правоотношения към този момент тези лица, става ясно от сайта на Главна прокуратура. Ще се проверява и документацията по подготовка и изпълнение на проект за създаването на Център за рехабилитация на лица, прекарали инсулт. Екип на Нова показа на цяла България методи за лечение на болни с  хилки за тенис на маса и топка за тенис на корт. Също и с тесте карти и аранжиране на есенни листа. Проектът е с европейско финансиране за половин милион лева.

„ Полицията изисква  да предоставим   цялата документация по случая. Налага се да носим документите в Шумен”, научи   Topnovini.bg от високопоставен служител в общината. Той не бил притеснен защото искал истината да излезе наяве, за да  се изчисти името на кмета и на общината.

„Аз още съм в отпуск. Зная, че проверката е започнала. Нямам представа какви документи изисква полицията от служителите . От мен не са искали никакви документи. И не са ме разпитвали”, наруши мълчанието   единствено пред Topnovini.bg кметът на Никола Козлево. Той очаквал обективно разследване от компетентните органи. В „Право на отговор” Реджеб обясни, че при встъпването си в длъжност като кмет е прехвърлил фирмата, закупила магазина на двамата си сина. И е напуснал дружеството заедно със съпругата си. А на работниците, извършили ремонта от общинското предприятие  е изплатено с банков превод.  А самото предприятие, ремонтирало магазина било създадено с решение на Общинския съвет.

„Веднага след излъчване на репортаж по Нова телевизия назначих проверка”, заяви наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Румен Рачев. Според говорителя на Окръжна прокуратура Орлин Куздов  ще се проверява дейността на кмета около ремонта на супермаркета. Прокуратурата се е самосезирала от журналистическото разследване, какъвто текст има в Наказателния кодекс. Срокът на проверката бил законоустановен два месеца, но ако се наложело можело да бъде удължен.

Изпълнителната комисия на Политическа партия ГЕРБ, която издигна Ешреф Реджеб за кмет бе запозната със случая с кмета на Никола Козлево. Той е бил извикан в партийната централа за обяснение. „Очакваме официално становище по случая”, обяви пред журналисти областният председател на ГЕРБ Шумен Любомир Христов. Потърсен за коментар председателя на партията Бойко Борисов не вдигаше мобилния си телефон.

Според водещи юристи от Шумен случаят с ремонтирания супер бил класически пример за конфликт на интереси от страна на кмета. Аргументите им – не можело кметът като ръководител на общинската администрация, част от която е и предприятието, ремонтирало магазина, да възлага поръчки в интерес на фирма на синовете му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама