Отхвърлиха жалби срещу спиране на строителството в кв. „Бедечка” в Стара Загора

16:46, 24 ное 16 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорският административен съд отхвърли жалби на собственици на имоти в кв. „Бедечка” срещу разпореждане за допуснато предварително изпълнение на Заповед от 4 ноември 2016 г., издадена от зам.-кмета на община Стара Загора,  с която е наложена пълна строителна забрана до времето, необходимо за изменение на Общия устройствен план (ОУП) и Подробния устройствен план (ПУП) за кв. ”Бедечка”.

Жалбоподателите искат разпореждането за допускане на предварителното изпълнение да  бъде отменено като незаконосъобразно, тъй като заповедта за налагане на строителна забрана не е публикувана на официалната страница на община Стара Загора, с което заинтересованите собственици не са уведомени по надлежния ред и са лишени от право на защита. Твърди се, че разпореждането е немотивирано, липсват факти и доказателства, които да обуславят необходимостта от допускане на предварителното изпълнение на строителната забрана. С разпореждането се причиняват недопустими психически, физически и морални щети, изразяващи се в постоянни тревоги, несигурност, материални загуби за съдебни и административни услуги. Налице е недопустима намеса на Държавата в частната собственост, погазване на основно човешко право: всеки собственик мирно да ползва собствеността си. Общината си позволява да се разпорежда с чужда собственост без правно основание, против волята на собственика.

Административен съд Стара Загора приема като допустима само жалбата за предварително изпълнение на заповедта за забрана на строителството. Според съдиите тя е неоснователна, защото законодателят е оправомощил административните органи, по тяхна преценка или по нарочно искане, и въз основа на изчерпателно изброени правни основания, да допуснат предварителното изпълнение на невлезлия в сила административен акт. Съществуването на правни предпоставки за допускане на предварително изпълнение, обуславя превес на обществения интерес над личния, при който единствено е допустимо да се разпореди предварително изпълнение. Изложени са ясно и конкретно причините, поради които административният орган разпорежда предварително изпълнение на рестриктивната мярка, каквато представлява строителната забрана - разкриват необходимост от защита на важен обществен интерес. 

Затова и съдът отхвърля жалбите. Определенията подлежат на обжалване пред Върховния административен съд. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама