Втори фестивал на китайската култура се провежда в Русе

18:41, 24 ное 16 / Култура 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Канев Център към Русенския университет днес е домакин на Втория фестивал на китайската култура в Русе. 

В програмата са включени изпълнения на китайски песни и танци, презентации, тайчи софтбол, ушу демонстрации, китайско модно шоу и др. Хорът на Русенския университет с диригент д-р Петя Стефанова изпълни "Песен на младостта", а традиционен китайски танц бе показан пред публиката от участниците в танцов състав "Хармония" към университета. Китайката Li Xiangdong изпълни на български песента „Я, кажи ми, облаче ле бяло", а Моника Карагенова изпя на китайски "Облак в родния град", чийто текст носи същото послание както българската песен. 

По-рано през деня в университета бе открита и класна стая "Конфуции", където студенти ще провеждат часовете си по китайски език. Стаята е оборудвана от институт "Конфуций" - София, и бе открита от директорите на института проф. Гъ Джъцян и доц. Аксиния Колева, ректора на Русенския университет – проф. Велизара Пенчева и председателя на Общото събрание и председател на Общинския съвет – чл.-кор. проф. Христо Белоев и представители на посолството на Китайската народна република.

Проф. Пенчева изтъкна, че залата дава възможност на всички над 9000 студенти в университета да се докоснат както до езика, така и до културата на Китай. Библиотеката, която е с над 1000 тома литература, учебни помагала и интерактивни материали, може да се използва и от гражданите на Русе, добави ректорът. 

Връзките между България и Китай се засилват и сме щастливи, че това е четвъртата класна стая, която институт „Конфуций“-София открива в страната. Подобни зали има не само в  университети, а и в средни училища, каза доц. Колева. 

Обучението по китайски в Русенския университет е от 4 години, като за преподавателите, които влизат в аудиториите, езикът е роден. В момента китайски език учат повече от 20 студенти в направление Политически науки. 

Освен като обучителен център по китайски език, зала „Конфуций“ ще се използва и като „мост“ между китайската и българската култура, каквато е и една от основните задачи, изпълнявани от Институт „Конфуций“- София. Директорите на института проф. Гъ Джъцян и доц. Аксиния Колева получиха Кристалния знак на Русенския университет, а специална грамота за приноса си в създаването на залата получи преподавателката по китайски във висшето училище Хонг Хайдзю.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама