Върховна административна прокуратура: Има издадени заповеди за премахване на незаконни надстройки в Пловдив

11:04, 29 ное 16 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховна административна прокуратура се самосезира по публикация за случаи на незаконно надстрояване и пристрояване на съществуващи строежи в столицата и големите градове в страната. В изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазване на законността, защита на обществения ред и правата на гражданите, ВАП е  възложила на Дирекция национален строителен контрол /ДНСК/ извършване на проверка за незаконни строителства.

В резултат на възложената проверка от прокуратурата от ДНСК и съоветните  Регионалните отдели на Националния строителен контрол /РО НСК/ в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са предприели действия по установяване незаконно изградени и изграждащи се допълнителни етажи над кота корниз на жилищни сгради високо застрояване,  включващи изпълнени надстройки, остъклени покривни тераси, лоджии, навеси и балкони без разрешение и в нарушение на разпоредбите на ЗУТ.

При проверките, разпоредени от ВАП, на територията на градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са проверени общо 4267 жилищни сгради високо застрояване.

За 112 жилищни сгради високо строителство, но от четвърта категория е  установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси, дървени и метални навеси и перголи над кота корниз. За предприемане на действия по установяване на незаконността им и съответно премахването им е в правомощиятана общинските администрации.

Съгласно разпоредбата за жилищните сгради високо застрояване  с кота корниз 15 м., както и техните преустройства и надстроявания, когато засяга конструкцията са строежи трета категория и изпълнението на надстроявания и промени в конструкцията без разрешение за строеж и ще бъдат премахвани.

На територията на градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са издадени 57 влезли в сила заповеди за премахване на незаконни надстройки, остъклени балкони, лоджии и покривни тераси, като до момента са премахнати 36 от незаконните обекти. Остават още 21 влезли в сила заповеди за премахване, които са в процес на изпълнение и се предприемат предвидените законосъобразни действия от органите на ДНСК.

Проверката на Върховна административна прокуратура продължава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама