Щети за 16 хил. лева търпи Община Шумен от вандалски посегателства

12:03, 29 ное 16 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вандалските посегателства върху общиствено имущество в Шумен коства на местната хазна 16 хил. лева. Това оповести днес на брифинг кметът на града Любомир Христов. Повреждат се предимно съоръжения на новите детски площадки. С монтирането на камери за наблюдение местната власт цели да опози общественото имущество.

Обявената обществена поръчка на стойност 69 хил. лева за поставянето на 57 камери в Шумен бе спечелена от фирма „Телепол”. До момента са монтирани 29, предстои поставянето на още 28 устройства.

Изцяло с видеонаблюдение е обезпечена Градската градина, плщадките до ВиК и новото Арт пространство в района на Възрожденския комплекс в града.

Предстои в Парк „Студентски” да се постави високоскоростна камера на стойност 650 евро. Устройството ще има широг обхват и възможност избирателно да приближава зони, където има движение.

„Камерите вършат своята работа, но не е предвидено те да засичат лицата на преминаващите”, обясни Красимир Кирилов от „Телепол”. Той добави, че в Шумен се монтират пет модела устройства, а 43 от тях ще са вандалоустойчиви. Кирилов демонстрира в реално време работата на монтираните вече камери.

Предстои на вход-изхода на града в квартал „Тракия” и при Пети километър също да се поставят камери. Те обаче ще записват само регистрационните номера на автомобилите, но при условие, че се движат под 180 километра в час.

През нощта образът от камерите ще е черно-бял, а обсегът им ще стига до 40-50 метра. Участъците със засечено интензивно движение на хора ще се обозначават на наблюдателния екран с червена точка.

Записът ще от устройствата ще се пози 30 дни, след което автоматично ще се изтрива.

Образите от камерите ще се следят в наблюдателни центрове в квартал „Боян Българанов”, Общината, Парк „Студентски”, Градската градина, когато системата бъде изцяло изградена наблюдението ще се поеме от полицията.

Мобилен оператор е изявил желание да обезпечи Шумен с мрежа от камери за видеонаблюдение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама