"Група Град" набира средства за изграждането на нов парк в София

12:37, 29 ное 16 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Организацията „Група Град“, събрала млади архитекти, започва изграждането на нов парк в София. Средствата за закупуване на земя и залесяване на бъдещия лесопарк се набират в платформата GlobalGiving. Това съобщиха от „Група Град“, координатор на инициативната група „София – зелена столица“.

Залесяването ще се реализира през пролетта на 2017 г. Новият парк ще се намира в територията на един от шестте „зелени клина“ на София – обширни територии, предвидени за зелени зони от плана „Мусман“, които се спускат радиално към центъра на града от планините на юг от столицата. В централната им част се намират паркови зони като Борисовата градина и Южния парк. В по-отдалечените от центъра части има и огромни площи изоставена земя – общо около 6800 декара. Тя е опустинена, а на места  превърната в нелегални сметища. Според Общия устройствен план тези територии са определени за озеленяване.

Целта на изграждането на най-новия парк е да постави началото на мащабна гражданска акция по залесяване на занемарените зелени територии в София и възстановяване на зелените клинове. Всички те са от критично значение за подобряването на качеството на въздуха в София, категорични са от „Група Град“.

Жителите на София ще могат да участват в създавнето на парка, като предложат негово наименование. Събраните предложения ще бъдат подложени на публично гласуване във Фейсбук страницата на инициативата „София – зелена столица“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама