Община Шумен стартира проект за изграждане на площадка за опасни битови отпадъци

13:37, 29 ное 16 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен вече има сключен договор за изграждане на площадка за съхранение на опасни битови отпадъци. Договорът е подписан вчера с Министерството на околната среда и водите. Това съобщи днес кметът на Шумен Любомир Христов.

Проектът се финасира от Швейцария и е на стойност 8.8 млн. франка.

Площадката ще бъде изградена до старата база на „Топливо” в квартал „Тракия”.

Община Шумен е сред пилотните пет в страната, в които площадките ще бъдат изградени безплатно. До 2019 г. всички общини в България ще бъдат задължени да имат места за съхранение на опасни битови отпадъци.

Освен изграждането на площадката ще бъдат осигурени три буса и контейнери за съхранение на опасните отпадъци.

За съхранение на площадката гражданите ще могат да предават излезли от употреба батерии, акумулатори, стари бои, лакове, живакосъдържащи препарати, лекарства и други опасни битови отпадъци.

Домакинствата ще бъдат обслужвани от специално оборудвани микробуси, в които всеки опасен отпадък ще се събира разделно.

Първоначално гражданите ще получават пари срещу предаване на опасни отпадъци, когато услугата се популяризира заплащането ще отпадне.

„С реализацията на проекта събирането, съхраняването и третирането на опасните отпадъци ще става екологосъобразно”, допълни още Любомир Христов.

В момента опасните отпадъци от бита се изхвърлят в сивите контейнери. С новия проект опасните отпадъци от бита ще бъдат отделени от общия поток на битовата смет и така ще се прекрати депонирането им, което ще намали потенциалния риск за човешкото здраве и околната среда.

Площадката за опасни битови отпадъци в Шумен трябва да е готова до края на май 2019 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама