Местната власт в Девня с общ фронт срещу големите корпорации

13:58, 29 ное 16 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се насрочи публичен дебат за намиране на решения и пресичане на процесите след масовата приватизация, ощетяващи сериозно Девня и нейните жители . Това поиска с писмо до кмета и общинските съветници Димитър Корназов – бивш кмет на града и народен представител в 40-ото Народно събрание.

В писмо, което бе обсъдено на последната сесия на местния парламент, Корназов поставя два основни въпроса. Единият е за отваряне на приватизационните договори на индустриалните гиганти, за да се установи дали държавата не си е свършила работата, или фирмите не изпълняват своите ангажименти след приватизацията. Вторият е свързан с общинската инфраструктура, ползвана от контрагентите на иголемите заводи. „Печалбите им са гарантирани, а за девненци остават разбити пътища. Общината трябва да ги възстановява заради нанесените щети, вместо да влага тези средства в социална инфраструктура. Нима хората са по-маловажни от фирмите, работещи в Девня!“, пише бившият кмет.

Постъпленията в общинската хазна на Девня от индустриалните производства в града са само по линия на налозите за сгради и смет. Данък печалба те плащат на държавата, но трансферите от централния бюджет към общината се оказват крайно недостатъчни, за да се справи тя с негативните последствия от дейността на заводите. „Наслушали сме се на обещания, но истината е, че нищо не се случва. Само им дишаме отровите и прахоляците и си трошим колите в дупките. Ние не искаме да губим от това, че те печелят. Дори не знаем откъде и какви суровини внасят. Министерството на околната среда и водите не ни информира за нищо и научаваме от медиите за проблеми в предприятията “, коментираха съветници.

„Аз съм за такъв дебат, за да намерим баланса, който да съчетава интереса на двете страни“, заяви кметът на Девня Свилен Шитов. Той посочи, че други общини с промишлени предприятия на територията си са постигнали значителен напредък в това взаимодействие. Не става въпрос за финансови дарения, а за изпълнение на части от Програмата за капиталовите разходи, посочи кметът и подчерта, че предприятията имат на разположение всевъзможни специалисти и работят с десетки фирми.

Представителите на местната власт в Девня ще се срещнат специално, за да структурират темите и проблемите на бъдещия дебат. Те са категорични, че в него трябва да участват най-висшите ръководители на предприятията, а не техни пратеници, както и представители на държавата и местната общественост. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама