Възстановяват паметника на цар Борис III в Попово

07:22, 30 ное 16 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започва възстановяване на бюст паметника на цар Борис III в Попово. Повторното му изграждане предстои, като се очаква откриването да е догодина, заедно с отбелязването на друго важно събитие от историята на региона – 80-та годишнина от Големите царски маневри.

Паметникът на цар Борис III има любопитна история. Разказа я директорът на Историческия музей в Попово Пламен Събев.

Попово е първият град в България където е издигнат паметник на цар Борис III. Поставен е в тогавашната централна част на града, срещу читалището, там където днес се намира шадраванът с мраморния лебед.  Датата е 12 декември 1943 г.  На откриването присъстват Министърът на благоустройството Димитър Василев, депутати от Шуменски окръг и авторът на паметника.

Две години по-късно, през 1945-та, по време на партиен митинг, бюст-паметникът е премахнат и до днес той е в пълна неизвестност. В двореца „Врана“ е запазено негово гипсово копие и лично Симеон II е дал съгласието си то да бъде използвано за възстановяването.

Идеята за това е стара, гласувана е от Общински съвет Попово още през 1991 г, но години наред не е реализирана. Вече има предложение от частни лица да бъде финансирана изработката на бронзовата отливка на паметника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама