Да помогнем на децата от центровете за настаняване от семеен тип, призова Община Добрич

07:32, 30 ное 16 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Децата от центровете настаняване от семеен тип в Добрич се готвят за участие в Коледния базар, като изработват сувенири, картички и картини, съобщават от Общината. Средствата от продажбата им  ще се използват за нуждите на възпитаниците. Те се нуждаят от памперси, пижами, екипи, постелъчен инвентар, почистващи препарати и дезинфектанти.

И тази година, по инициатива на фондация „Плюшено мече“, децата от центровете ще получат заявените от всяко дете подаръци.

На територията на Община град Добрич се предоставят 17 вида социални услуги. Една част от тях са за деца, а друга за възрастни. Услугите за деца се предоставят в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания 1,2,3,4 (ЦНСТДМУ) и Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания 1,2,3 (ЦНСТДМБУ). Това са социални услуги от резидентен тип и предоставят 24 часова грижа в среда близка до семейната и подкрепа за самостоятелен начин на живот. В центъра децата и младежите получават необходимата им индивидуализирана грижа, подкрепа за личностно развитие и  изграждане на умения.

Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания са разположени в самостоятелни къщи, чиито капацитет е по 14 деца или младежи с увреждания. Децата и младежите, които живеят в центровете са на различна възраст, пол, степен на увреждане и ниво на автономност. Към момента там живеят 50 потребители на социалната услуга

Приключи успешно деинституционализацията, децата бяха изведени от Дом за деца с умствена изостаналост в Крушари. Периода на адаптация приключи успешно, благодарение грижата на екип от добре обучени кадри. За тях се грижат 51 служители, които полагат денонощни грижи. Ползват се услугите на Дневен център за деца с увреждания „Надежда“, от където се извозват и до училище „Петър Берон“, посочват от Общината. И уверяват, че местната власт полага усилия за осигуряване на качествена грижа и безопасна и сигурна среда за живеене, в която децата да растат и да се развиват пълноценно. 

От Общината призовават всички съграждани и граждански организации да бъдат съпричастни и да дарят щастие на децата.

Нека направим дните им по-добри за живот и по-красиви!, призовават от общинската администрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама