Добро изпълнение на собствените приходи отчита Община Каварна

07:35, 30 ное 16 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По последни данни, изпълнението на собствените приходи на Община Каварна е 71 %, съобщи кметът Нина Ставрева. По думите й, към края на ноември това е едно добро изпълнение. Тя уточнени, че 18 % от заложените приходи в бюджет 2016 г., са от продажба на земеделска земя и друго общинско имущество. „Имайки предвид политиката, която декларирахме в началото на мандата, че ще следваме, а именно – да не се продава общинско имущество, то тези 18 % няма как да бъдат реализирани. Така че, сумирайки, се получава около 90 % изпълнение на бюджета към края на ноември”, коментира Ставрева.

Тя увери, че при разработването на бюджет 2017 г. ще са много внимателни, за да не се залагат приходи по тези пера, тъй като е категорична, че няма да се продава общинско имущество.

Отчита леко преизпълнение и на туристическия данък. При заложени 110 хиляди лева, досега са събрани малко повече от тях.

В сравнение с 2015 г., Община Каварна отчита 50 % увеличение на приходите от туристическия данък. Това, според кмета, се дължи на изключително успешния туристически сезон в община Каварна.

Събираемостта на другите данъци - върху недвижимите имоти, превозните средства, върху  придобиване на имущество, е в границите на 85-86%, като най-голям е делът на данъка за превозните средства. При него изпълнението е 97%. Има повишение и на приходите от продажби на стоки и услуги. Тук се включват и приходите от нос Калиакра и туристическите обекти. При заложени 350 000 лева, са събрани 432 000 лева. Финансовият резултат е много по-висок в сравнение с предишни години, посочи кметът.

Постъпленията от наемите на имущество и на земя са регулярни.

„Един от сериозните проблеми, които възникнаха през тази една година е, че заради некоректно отношение от страна на Община Каварна в предишния мандат, имаме непризнати дейности по проекта за пречиствателната станция и община Каварна плаща 285 000 лева на Министерството на околната среда и водите. Средствата трябва да се възстановят до края на следващата година, съобразно договореното разсрочено плащане”, каза още Нина Ставрева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама