Заплатите в област Шумен продължават да изостават спрямо средните за страната

10:18, 30 ное 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доходите и заплатите в област Шумен продължават да изостават спрямо средните стойности за страната, въпреки ежегодното им повишаване. Изводът е от годишното изследване за развитието на регионите в България на Института за пазарна икономика. Делът на доходите от работна заплата е сравнително по-нисък от средния за страната за сметка на дела на доходите извън работната заплата, на­пример по граждански договори.

По-високи в областта са и дяловете на доходите от обезще­тения за безработица и на помощите за отглеждане на деца основно заради високата безработица, сравнително ниски­те доходи и високия дял на бедните.

След спада на БВП на човек от насе­лението през 2009 г. той бележи стабилен ръст, но и през 2014 г. в Шуменско остава значително по-нисък от средното ниво за страната – 7376 лв./човек при 11 574 лв./човек за страна­та.

Шумен остава и сред областите с най-висока безработица, сравнително висока икономи­ческа активност, ниска заетост и влошена образователна структура на работната сила. През 2015 г. коефициентът на безработица е 19,7% при 9,1% за страната, като само в област Силистра стойността на коефициента е по-висока.

Възможно обяснение може да се търси в образователната структура на населението. Сравнително малка част от работоспособното население е с висше образование, а голяма част – с основно и по-ниско образование. Заетостта пък остава по-ниска от средната за страната – 58,5% спрямо 62,9% за страната.

Вътрешните и външните инвестиции в областта продължа­ват да изостават сериозно от средните нива за страната. Към края на 2014 г. чуждите инвестиции в областта са под 600 евро/човек с натрупване при над 3000 евро/човек за страната. Броят на предприятията също остава нисък – 38 нефинансови предприятия на 1000 души от населението при 53 на 1000 души за страната.

Шумен е областта с най-ви­сок дял на автомагистралите и първокласните пътища. В същото време имаме добри оценки за сигурност и правосъдие, заради сравнително ниския брой регистрирани престъпления, високата им разкрива­емост и бързото приключване на наказателните дела.

Шу­мен е сред областите с най-много посещения на музеите и библиотеките спрямо броя на населението.

За последните една-две години обаче общинските администрации в областта изпреварват значително средните нива на усвояване на европейски средства. Към 31 май 2016 г. изпла­тените суми по договори на общините като бенефициенти по оперативните програми са 788,8 лв./човек при 688,8 лв./човек за страната. В рамките на Шуменска област най-мно­го средства спрямо населението са усвоили общините Нови пазар и Велики Преслав, а най-малко – Каолиново, Върбица и Хитрино.

Демографската картина в областта все още остава сравни­телно по-добра в сравнение с общата в страната. Коефици­ентът на възрастова зависимост, представен като отноше­ние на населението на 65 и повече години към населението на 0–14 години, през 2015 г. в областта е 139,9% (при 146,4% за страната). В същото време застаряването на населението протича с по-бързи темпове от средните за страната след 2009 г., което вещае влошаване на демографския профил на областта.

Коефициентът на естествен прираст през последните две го­дини е по-нисък от средния за страната. През 2012 и 2013 г. пък областта е сред малкото с положителен механичен при­раст, но през последните две години той вече е отрицателен и достига –0,3‰ през 2015 г. при –0,1‰ през 2014 г.

Сравнително голяма част от населението живее в селата, а гъстотата на населението е по-ниска от средната за страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама