Шефът на Гранична полиция в Бургас: Готови сме за по-голям бежански натиск

12:50, 30 ное 16 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е готова да предотврати по-голям натиск на бежанци през границата. Това заяви директорът на ГД „Гранична полиция“ Светлан Кичиков пред журналисти в Бургас. „Готвим се за най-лошия сценарий, за да можем да реагираме навсякъде. Абсолютно всички сили са изкарани на границата, имаме подкрепа и от българската армия, така че сме напълно готови“, каза той.

Към настоящия момент обаче тенденция е обратна, добави Кичиков. Спрямо предходната година се отчита 54 % намаление на мигрантите. За това спомага и изградената комуникация с турската брегова охрана, с помощта на която се предотвратяват случаи на преминаване на бежанци с лодки през морето.  

Навсякъде по границата има поставени палатки с печки в тях, в които граничарите да влязат и да се постоплят пред зимата, съобщи Светлан Кичиков. По отношение на униформите на служителите шефът на Гранична е получил уверение от МВР, че ще се постараят да осигурят зимни дрехи.

Кичиков определи сътрудничеството ни с Фронтекс като много добро. В момента у нас има командировани 150 служители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. По-голямата част от тях се намират на българо-турската граница, а останалите са разположени на границата ни със Сърбия.

„Колегите пристигат от различните европейски държави с техника – автомобили, термовизионни камери, с кучета. Миналата седмица бях във Варшава като член на Управителния съвет на Фронтекс. Там също дискутирахме тези неща. Фронтекс е готов да оказва помощ на всяка една заинтересована държава, която е на първа линия“, коментира Качиков. На този етап няма отправено искане от наша страна за още сили на Агенцията, защото тенденцията е за намаляване на бежанския поток. Ако се появят индикации за увеличаване на натиска, едва тогава ще бъде поискана допълнителна подкрепа.

Кичиков не даде конкретен отговор докъде е стигнало разследването по случая с поръчката на „Гранична полиция“ за избор на фирма за легален превоз на бежанци, която бе спечелена от каналджия на мигранти. Именно избухналият скандал доведе до рокади в ръководството на дирекцията, като за шеф на ГП беше назначен Светлан Кичиков. Бургазлията заяви, че има много случаи, по които прокуратурата работи. От септември месец насам са проведени операции на различните ГКПП-та. Има служители, включително от пункта в Малко Търново, срещу които вървят разследвания.  

Светлан Кичиков е в родния Бургас по повод 17-ата годишна среща на ръководителите на бреговите охрани на Черноморските държави. Главна дирекция „Гранична полиция“ пое председателството на Форума от Руската гранична служба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама