Александър Велев: Най-важното за една обществена медия е хората да й вярват

12:57, 30 ное 16 25 982 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-важното за една обществена медия е хората да й вярват. Това заяви генералният директор на БНР Александър Велев, който гостува днес в Шуменския университет, за да изнесе публична лекция пред студенти на тема „БНР – общественото радио във време на дигитализация и глобализация”.

Той изтъкна, че обществените радио и телевизия – БНР и БНТ винаги са били, а и в момента са на челните места по доверие в обществото. Всички други институции – правителство, парламент и президентство, са много по-назад в тази своеобразна класация.

Обществените радио и телевизия в България са преживели много катаклизми в годините на прехода, но са успели да се запазят като една свободна територия. „В последните 6 месеца откакто съм генерален директор на БНР, нито един политик не ми се е обадил да иска нещо и никой не ми е оказвал въздействие за абсолютно нищо. Това е рядък шанс, който трябва да се използва, за да се развива медията ни добре”, коментира Александър Велев и добави, че голямото предизвикателство пред БНР, е да успее да привлече младите хора като слушатели и читатели.

За тази цел ще работят за разширяване на присъствието си в социалните мрежи, за да отговорят адекватно на очакванията.

„Това ще стане като правим предавания и произвеждаме съдържание, което интересува младите. Дали хората ще ни слушат по традиционния начин или през интернет, това не е толкова важно. Важно е какво съдържание произвеждаме”, каза още Александър Велев.

По думите му, радиото е най-предпочитаната медия в 20 страни от ЕС. В България обаче телевизията се ползва с малко по-голямо доверие. Относно жълтите издания Александър Велев заяви, че не бива да се правят паралели между тях и една обществена медия, тъй като жълтата преса няма образователна стойност.

„Това, че жълтата преса се чете, е световна тенденция. Bild в Германия е най-продаваният вестник. Там информацията е поднесена по един любопитен начин. Аз не бих могъл да го сравня с някои от нашите жълти вестници, защото онова което пишат Bild, много често излиза истина, независимо, че информацията е поднесена с пикантни подробности”, каза още генералният директор на БНР Александър Велев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама