В Пловдив изграждат пантеон на загиналите във войните

13:42, 30 ное 16 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Пловдив започва изграждането на пантеон за загиналите във войните. Той ще бъде разположен  в подножието на Младежкия хълм, съобщи днес инициативен комитет от 14 души, чийто председател е кмета на града Иван Тотев. След другите участници са Иван Чомаков, Петър Мутафчиев, Койчо Русев, Захари Георгиев, бригаден генерал Явор Матеев, Стефан Шивачев, Лука Станчев и Георги Иванов –познат като Жорж Трак.

Идеята е пантеонът да бъде изграден до началото на 2019 година, когато Пловдив ще бъде европейска столица на културата. "Първата стъпка, която сме направили е писмо до Общински съвет-Пловдив. В него е уточнено мястото на паметника. През миналата година работна група проучи много локации, но избрахме подножието на Младежкия хълм, което е най-подходящо", категоричен е кметът Иван Тотев.

Според директора на Историческия музей Стефан Шивачев загиналите пловдивчани в 5-те войни-Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война са 1 032 души, но цифрата непрекъснато се променя. "Преди много години е имало подобна идея, направен е бил макет на паметника, който е стоял в началото на градината. Събрани са били около 2 млн. 300 хил. лева, но сумата е била използвана за друго след избухването на Втората световна война", каза още Шивачев.

Културологът Жорж Трак счита, че пантеонът трябва да бъде пространство, което носи живот, а не да има класически вид. "Пантеонът трябва да има 5 входа за 5-те войни. Ще поканим 5 пловдивски автори, които да изградят вратите. Вътре в него историята ще бъде разказвана интерактивно", допълни Жорж Трак .

По изчисления на администрацията пантеонът ще струва между 300 и 400 хиляди лева, през тази седмица ще бъде направена и дарителска сметка, за да може да включи всеки, който желае.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама