Форум театър за момичета представят в Търговище

14:14, 30 ное 16 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Форум театър, наречен „Специално за момичета”   организира  Регионалният координационен съвет  на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Търговище . Тематичният спектакъл ще бъде представен утре от 13 часа в залата на Кукления театър, който е съорганизатор на проявата, съвместно с Регионалната здравна инспекция.

Специално създадената постановка е част от информационната кампания по Националната програма, която обогатяваме на местно ниво, говорейки по темата с изразните средства на театралното изкуство. Това ще бъде първият спектакъл по рода си в 4-годишната история на Програмата.

 На представлението ще присъстват момичета на 12 и 13-годишна възраст от І  ОУ "Хр. Ботев", както и  техните родители. Следващата  седмица ще бъде изнесен спектакъл за момичета от друго училище. При интерес и подадени заявки се предвиждат представления за училища и други обществени групи.

Целта на Националната програма е първична профилактика на рака на маточната шийка, чрез ваксина срещу човешки папилома вирус. Тя е за момичета на 12 и 13-годишна възраст и е заплатена от здравната каса.  Програмата стартира през 2012 година и ежегодно се имунизират около 18% от подлежащите. Ваксината е включена в имунизационния календар като препоръчителна. Извършва се от общопрактикуващите лекари, със съгласието на родителите, отразено в амбулаторния лист.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама