Меден слитък от фонда на Русенския музей е включен в изложба във Виена

09:03, 01 фев 17 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Меден слитък от фонда на Русенския музей отпътува за Виена. Експонатът ще бъде включен в изложба, посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров, съобщават от РИМ- Русе.

Изложбата във Виена ще бъде открита в средата на месец март. Нейни организатори са Националният археологически институт с музей – БАН и Kunsthistorisches Museum – Виена.

Експозицията е част от научен проект, който се реализира между институти на Българската и Австрийската академии на науките.

Слитъкът ес формата на разпъната волска кожа. Той е домонетно средство за размяна от времето на късната бронзова епоха. По мнение на археолозите, това е изключително рядка находка.

В днешните български земи са открити само четири подобни слитъка – два от Каменово, обл. Разград, един от с. Черково, обл. Бургас и един от с. Чернозем, обл. Ямбол.

Върху слитъка, притежание на русенския музей,е врязан знак, подобен на тезивърху слитъците, датирани около 1300 г. пр. Хр., които са открити в корабокруширалия кораб при Улубурун (Турция).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама