Пловдивски превозвачи искат от съда отмяна на данъка за такситата

13:39, 01 фев 17 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивски превозвачи с помощта на юристите на Патриотичния фронт са внесли в административния съд в града под тепетата жалба срещу данъка за такситата, която влезе в сила от 1 януари. Припомняме, че с решение на Пловдивския общински съвет беше прието шофьорите да плащат 750 лева, за да извършват таксиметрови услуги. "Наредбата е внесена в комисиите на 20 юли 2016 година, определен е данък от 300 лева. 3 поредни заседания тя не е разглеждана. Един ден преди да изтече крайния срок, в който общинския съвет трябва да гласува конкретната сума, кметът Иван Тотев предложи тя да се увеличи на 750 лева", обясни адвокат Атанас Петров.

Той е категоричен, че според наредбите изменение може да се прави единствено от комисията след внесени писмени мотиви за исканата промяна. Това е един от мотивите за внасянето на решението в съда. "Плащаме предварителен данък без да сме работили и да се знае какво ще изкараме. Ако се погледне реално трябва да печелим на месец по 700-800 лева като махнем останалите разходи, за да може да си платим данъка", каза Георги Ряпов от националната асоциация за защита на таксиметровите превозвачи. "Последствията от данъка са, че трябва да увеличим тарифата за километър от 65 стотинки на 80 стотинки", допълни превозвачът Иван Анчев. "Цената не е променяна от 2008 година, но и това трябва да стане с решение на общинския съвет", каза превозвачът Мариан Киров.

От близо 1 800 таксиметрови шофьори в Пловдив, 1 350 са платили данъка за тази година. "По-голямата част от неплатилите работят в сивия сектор", категоричен е Киров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама