Министър Николай Денков:Науката трябва да влезе в актуалния дневен ред на всички висши училища

15:50, 01 фев 17 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Науката е възможност за развитие на университетите. Тя може да привлече и повече пари за тях. Ето защо науката трябва да влезе в актуалния дневен ред на всички висши училища".

Това заяви министър Николай Денков на среща с ръководството на Съвета на ректорите на висшите училища в България. Той призова за съвместни усилия в търсенето на целево финансиране за науката в университетите. 

От името на Съвета на ректорите неговият председател проф. Любен Тотев от Минно-геоложкия институт изрази надежда, че мнението на висшите училища ще бъде търсено от МОН преди решенията в сферата на академичното образование да станат факт, а не след като бъдат взети.

В отговор министър Денков покани ректорите да се включат активно в доработването на промените в Закона за развитието на академичния състав. „Целта е за всяко професионално направление да се формулират специфични изисквания за академично развитие, които да са подкрепени от гилдията“, подчерта министърът. Той очаква подкрепа от университетите също и в работата за усъвършенстване на Националната стратегия за насърчаване на научните изследвания.

Ректорите посочиха като проблем липсващите правила за стопанската дейност на университетите, която беше разрешена с промени в Закона за висшето образование още на 30 март миналата година. Някои висши училища вече имат готови проекти в тази посока, но не могат да ги реализират без съответната наредба от МОН.

Необходими са промени в показателите на рейтинговата система за оценка на висшите училища, смятат още ректорите. Министър Денков подчерта ползата от рейтинговата система и изрази готовност тя да бъде подобрена, където е необходимо.

Списъците с приоритетните и със защитените специалности също имат нужда от преработка, посочи ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков. В момента приоритетните направления са твърде много, а защитените специалности – твърде малко, смята той. Според проф. Запрян Козлуджов от ПУ трябва да се помисли за по-справедливо разпределение на бюджетните средства за висше образование, дори ако държавата ги запази на сегашното им равнище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама