Станцията на връх Mусала възстанови работата си

16:31, 01 фев 17 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Метеорологичната станция на връх Мусала напълно възстановява от днес работата  си. Това съобщи проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология, цитиран от БНР.

Работата на станцията беше прекъсната преди няколко месеца заради трагичен инцидент със синоптика, който се грижеше за нея. 

"Намерихме човек, обучихме го, положи си изпитите и от днес, от 1-ви февруари, с моя заповед се възстановява работата като синоптична станция и тя започва да работи отново в режима, в който е работила през всичките години", каза проф. Брънзов.   Професорът припомни, че днес се навършват 130 години от началото на редовните метеорологични наблюдения у нас.

Припомняме, че в началото на октомври миналата година работата на синоптиците на Мусала спря след смъртта на шефа на станцията Огнян Филимов. Причината - недостиг на добре подготвен за зимните условия квалифициран персонал.

55-годишният Огнян Филимов, който е работил повече от 20 години като метеоролог на Мусала, почина на 20 септември под върха.Той е подал необходимите данни и излязъл на разходка в околността.Филимов обаче не се върнал в станцията и колегите му подали сигнал на тел. 112.

На следващия ден е намерен в подножието на Мусала, откъм страната на Леденото езеро. Предполага се, че се е подхлъзнал и е паднал от високото преди Трионите.

На станцията са работили пет души, но след смъртта на Филимов останали четирима, а малко след това негов колега решил да напусне. До 1 октомври останали само трима специалисти, което доведе и до временното прекъсване на работата й.

В България има 40 станции, от които се следи времето.Тази на най-високия връх на Балканите – Мусала, е открита на 2 октомври 1932 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама