Специална програма за Левски готви музеят в Стара Загора

07:41, 02 фев 17 / Култура 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Послучай 144-годишнината от гибелта на Апостола Регионалният исторически музей в Стара Загора готви специална програма.

Музеен обект „Хилендарски метох“ , където е живял Апостола, ще бъде отворен безплатно за посетители от 13.02. до 19.02. 2017 г. с работно време: 9.30  -12.30 часа и 13.00 ч.- 17.30 часа. 

От 13 до 18 февруари 2017 г.  в Музея се организират по заявка: Mузейно-образователна програма „Заветите на Апостола“, включваща специализирана беседа и занимателни кръстословици в „Хилендарски метох“.

През 1979 г. в двора на църквата „Свети Димитър” е направена възстановка на Хилендарския метох, в който се създава първото местно килийно училище. По исторически сведения той съществува от втората половина на ХVІІІ в. и е разрушен при опожаряването на Стара Загора през месец юли 1877 г.

В продължение на три години (1855-58 г.), по време на престоя си в Стара Загора, в метоха живее младият Васил Иванов Кунчев в заедно с вуйчо си хаджи Василий (монах-таксидиот на Хилендарския манастир). Той се обучава в Светиниколското класно училище и посещава организирания от даскал Атанас Иванов курс за свещеници.

Експозицията включва две възстановки: на метохска килия и класна стая от втората половина на ХІХ в., направена по графична рисунка на Васил Иванов.

Фотодокументалната изложба "Левски в Старозагорско" проследява основните моменти от живота на Апостола на свободата, връзката му с Ески Загра ( Стара Загора), където той получава "първата душевна луча за правда и свобода..." и неговата роля за изграждането на местната революционна организация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама