Стоянка Мутафова на 95 пред Topnovini.bg: Бих кръстила спектакъла на живота си "Лудост"

10:25, 02 фев 17 / Култура 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Срещаме се с голямата българска актриса в навечерието на нейната 95-годишнина и минути преди да излезе на сцената на Сатиричния театър в представлението „Столетие мое“. Там Госпожа Стихийно Бедствие се превъплъщава в образа на моделиерката Малу, която празнува стотния си рожден ден. Ексклузивно за Topnovini.bg актрисата разказва за ролите си във и извън сцената и за всичко, научено в годините дотук.

Честит рожден ден, г-жо Мутафова! Представлението, в което след малко излизате на сцена се казва „Столетие мое“. Какво Ви даде и какво Ви взе Вашето столетие?

- Нищо не ми е взело, само ми е дало. Някои казват, че театърът отнел това, отнел онова - няма такива работи. Театърът си върви и личният живот също си върви. Напротив, театърът ми помогна да преживея оная трагедия, която преживях, когато загубих съпруга си, когото много обичах и след когото вече за мен мъж не е съществувал. Аз бях само на 50 години. Днес на 50 години да останеш вдовица не е толкова страшно, но за мен беше край на всичко.

А на какво Ви научи това Ваше столетие?

- Научи ме на търпение. Да търпя, да мълча, да понасям. Ето например, тази вечер имам чувството, че няма да играя добре, защото не ми е добре. Дано да стане нещо и да се съвзема.

Има ли го това вълнение преди всяко следващо представление?

- Така ще си бъде докрай.

Какво е усещането, когато приемате аплодисментите на публиката накрая на представлението?

- Какво да Ви кажа? Не съм от хората, които са назландисват, ценят тези неща. Приемам ги така – с благодарност към публиката, но да кажем, че сияя от тая работа – не. Все ми се струва, че това си е нещо в кръга на нещата. Представлението свършило – хайде сега да ръкопляскаме.

Извън сцената, каква е ролята Ви в живота и как смятате, че се справихте с нея?

- Аз не играя роля в живота. В живота съм си аз.

Как бихте озаглавили пиесата на живота си?

- „Лудория“, „Лудост“

Сега сте номинирана за вписване в книгата на Гинес, как приемате тази чест?

- Не искам да обиждам „Гинес“, ама чак толкова много да съм се развълнувала, не съм.

Казват, че хората броят годините, но всъщност вътре са млади. Вие на колко години се чувствате?

- Млада се чувствам и ме е срам да го кажа даже. Дъщеря ми ми се подиграва много. Вика „Не се ли виждаш, че си дърта баба вече, каква млада?“ Най-много тя ми смачква фасона. Тя много иска да се откажа, защото я е страх. Мисли, че отивам срещу здравето си. Може и да е права, не знам. Ще видим, то ще си покаже.

Казвате в едно интервю, че баща Ви е искал да станете археолог. Съжалявате ли, че не станахте?

- Понякога да. Понякога съжалявам, защото виждам, че и там, както във всяко голямо нещо и там има големи дълбини. Баща ми казваше: „Да знаеш, че ще се почувстваш повече, отколкото като артистка.“ Като артист човек може да има и неудачи, то и в археологията може да имаш, но то е друго нещо. Търсиш, разкриваш, откриваш, създаваш. Това да откриеш ти цял един свят, малко ли е?

Коя е героинята, на която най-много приличате?

- Аз приличам на всичките си героини. Например, на тая приличам много (бел. Малу от постановката „Столетие мое“).

Така е, тя е жена, която като Вас посреща своя рожден ден, само че стотния. Ако можехте да се срещнете с нея, какво бихте й казали?

- Бих й казала „Благодаря ти, че те има, защото по този начин и мен ме има.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама