Пчеларското дружество в Шумен изпрати писмо с искания до министър Христо Бозуков

11:41, 02 фев 17 25 691 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вчера се състоя Годишното отчетно общо събрание на Общинско пчеларско дружество"Свещеник Иван Дочев 1904" към Съюза на българските пчелари-Шумен, с председател Даниела Челебиева. Присъстваха 40 души от общо 71 редовни членове. Пчеларите се оплакаха от ниските изкупни цени на пчелния мед, споделиха, че не са продали своята стока. Причина за драстичното намаляване на цените е вносът на пчелен мед от Украйна и Китай.

Друга тема, която вълнува пчеларите е заплащане за опрашването. Единствено пчеларите не получават субсидия за всяко регистрирано пчелно семейство, за разлика от земеделците, които получават такава на дка, и от животновъдите - на глава животно.

От Съюза искат заплащане за опрашване на пчеларите да се включи през следващия програмен период. http://agronovinite.com/shte-poluchat-li-phelarite-subsidii-i-pari-za-op... Настояват и да се продължи мораториума върху неоникотиноидите на територията на Европейския съюз и да не се допуска дерогация за използването им.

Общото събрание на Общинско пчеларско дружество "Свещеник Иван Дочев 1904" гласува протестно писмо-искане до служебния министър на Министерството на земеделието и храните проф. Христо Бозуков. Протестират срещу възможността отново да се разреши контролирана и ограничена употреба на неоникотиноиди и искат да знаят контролирано ли е наличието на двата неоникотиноида, които бяха разрешени миналата година, в олио, хляб, питейна вода.

МЗХ трябва да намери механизъм за компенсиране на щети от повишена зимна смъртност, за каквато има предпоставки - продължителна и студена зима, поражения от кълвачи и синигери в цялата шуменска област. http://agro-journal.com/pchelarite-nepokaneni-na-konferentsiya-za-zabran... Следващата седмица е посветена на зимния покровител на пчелите и пчеларите св.Харалампий, който се отбелязва на 10 февруари.

На 7-ми от 14 часа за 12-ти път ще има Меден празник в НЧ "Напредък 1869", на 8-ми от 10:30 часа ще бъде почетен светеца в Пенсионерски клуб 5, съвместно с НЧ "Боян Пенев 1949". На 10 февруари от 10:30 часа ще се проведе празник на пчеличките в Клуб "Приятели на здравето" към НУ"Княз Борис I", а от 12 часа пчеларите колективно ще посетят църквата в кв. Дивдядово, след което ще отпразнуват заедно своя професионален празник.

На 13 февруари Даниела Челебиева, Илка Алексиева и Наташа Христова ще гостуват на НЧ"Асен Златаров 1872" в кв. Дивдядово, за да разкажат за зимните празници, на които се раздават питки с мед за здраве и благополучие. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама