Настимир Ананиев пред Topnovini.bg: Победата за машинното гласуване е на всички

12:17, 02 фев 17 / Политика 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Демонстрация на бързото и лесно машинно гласуване показаха днес в подлеза на метростанция „Сердика” в София представители на Реформаторския блок. Идеята е минаващите оттам граждани да пробват машината. На демонстрацията присъстваха депутатите Димитрър Делчев, Настимир Ананиев, Стефан Марков.

Акцията на реформаторите се случва само ден след решението на ВАС да се въведе машинно гласуване във всички секции в страната на идващите парламентарни избори.  Вчера съдът отмени решението машини да има само в 500 секции.

От служебния кабинет на премиера Герджиков веднага заявиха, че ще уважат решението на ВАС и ще осигурят възможност за машинно гласуване на 26 март 2017 г.

Развръзката дойде след жалбата на "Нова република", по която бе образувано дело и така новата партия на Радан Кънев отброи първата си победа.

Ето какво каза вече бившият депутат от РБ и доскоршен председател на транспортната комисия Настимир Ананиев пред Topnovini.bg:

- Г-н Ананиев, какъв процент избиратели очаквате да гласуват машинно?

- Очакваме това да направят около 50 процента от гласоподавателите. 

- Това не е ли високо очакване?

- Сигурен съм, че в големите градове процентът ще е дори много по-висок, защото става много бързо и много лесно. 

- Каква е целта на днешната ви акция в метрото?

- Нашата цел е да покажем на гражданите, които искат, да видят по какъв начин изглежда машината за гласуване и колко лесно се гласува.

- Колко време ще остане тя в подлеза на метростанция "Сердика"?

- Заявили сме около час, час и половина време, през което ще бъдем тук и всеки, който иска, може да гласува и да види колко бързо става - говорим за не повече от 5 секунди: три натискания на копчето, едно потвърждение и ето я бележката.

 - Чия победа е това да може да се гласува машинно във всички секции в страната?

- На върховенството на закона, защото в него е записана да има такава опция за всеки един избирател. Законът беше приет и одобрен, знаете, че имаше шикалкавене от ЦИК, след жалбата, която беше потвърдена от ВАС, беше потвърдено, че това казва законът.    

- Но жалбата беше подадена от наскоро създадената партия "Нова република".

- Да, така е. Всъщност Петър Славов внесе жалбата. Но кой е "Нова република"? Аз знам Петър Славов, който е мой бивш колега и знам, че той го е направил лично и го поздравявам за това. Но темата за машинното гласуване беше на Реформаторския блок. Пак казвам, победата е на всички избиратели. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама