Пет бебета са родени в община Разград с помощта на общинската програма „Инвитро”

14:22, 02 фев 17 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пет бебета – две момиченца и три момченца, са родени благодарение на програма „Ин витро“ на Община Разград от стартирането й през 2011 година до днес, съобщи Нергис Федаил, директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ . Тя уточни, че за този период финансиране от общинския фонд са получили 33 семейства.

През миналата година заявления за подпомагане са подали десет семейства. Одобрени за финансиране са девет, от които осем са получили помощ в размер на 14 488 лева. Една от двойките обаче не е получила средства, тъй като не е предоставила разходно-оправдателни документи за извършена процедура.

През 2017 г. в бюджета на общината отново са заложени средства за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Размерът на определените средства за отпускане на помощ за лечение е 50 000 лв. В тази сума са включени средства за еднократна помощ за лечение и средства за подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми.      

 Съгласно приетия от Общинския съвет правилник средствата за финансово подпомагане на двойките, са в размер на реално направените разходи, но не повече от 2 500 лв. на семейство, уточни Федаил.

 Право на финансиране имат семейства и двойки със стерилитет, при които може да се приложи лечение с методите на Асистираните репродуктивни технологии, и отговарят на определени критерии. Сред изискванията са кандидатстващите за помощта да имат постоянен и настоящ адрес на територията на община Разград през последните три години, да нямат задължения, да са без прекъснати здравноосигурителни права и да не са осъждани. Условието е също жените да са на възраст 43 ненавършени години.

Приемът на заявления ще бъде от 13 февруари до 24 ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама