"Топлофикация София" със становище по жалбата на Мая Манолова до Административния съд

20:53, 02 фев 17 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Топлофикация София" излезе със становище по жалбата на омбудсмана до Административния съд - София град. Както topnovini.bg вече писа, административният съд проведе открито съдебно заседание по дело, образувано на основание жалбата на омбудсмана Мая Манолова срещу отказа на "Топлофикация София" ЕАД да предостави информация по реда на Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ за дейността на дружеството, свързана със събирането на вземанията си по съдебен ред.

От пресцентъра на дружеството посочват, че в рамките на съдебното заседание представители на компанията са посочили, че "Топлофикация София" не е задължен субект по смисъла на ЗДОИ. Компанията не отговаря на изискването, посочено в ЗДОИ, да оперира със средства от консолидирания държавен бюджет и повече от 50 процента от членовете на Съвета на директорите да се определят от възложителя на обществени поръчки по смисъла на Закона за обществените поръчки /ЗОП/. СОС няма правомощия на възложител на обществените поръчки, посочват от дружеството.

По отношение твърденията на Мая Манолова, че няма яснота за какво се използват средствата, получени от "Топлофикация София" като юрисконсултско възнаграждение, трябва да се знае, че никъде в нормативната уредба не са утвърдени задължения как и къде съответното дружество или институция да изразходва присъдените му в рамките на съдебния процес суми. В тази насока информацията, изисквана от Омбудсмана на България не може да се определи като "обществена информация". 

Във връзка с твърденията, че "Топлофикация София" "натоварва" клиентите си при събирането на просрочените от тях задължения по съдебен ред, от дружеството уточняват, че в рамките на процедурата при воденето на тези дела съдът присъжда на дружеството юрисконсултски възнаграждения. Техният размер, основателност и законосъобразност са били потвърдени в Решение от 2016 г. на Конституционния съд, който се произнесе по дело, образувано по искане на омбудсмана. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама