Жителите на "Красна поляна" искат парк вместо ромско гето

08:14, 03 фев 17 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Живеещите в столичния квартал "Красна поляна" заплашват с ефективни протести, ако т.нар. Виетнамски общежития не бъдат премахнати, съобщи БиТиВи.

Общината планира да строи кризисен център, не може да изсели всички от гетото. Всяка неделя училището в "Красна поляна" се превръща в парламент. Темата отново са Виетнамските общежития.

Духовете са разбунени от проект на Столична община. Идеята е да се съборят 2 от вече опустошените сгради и да се вдигне център за жени и деца в риск. Проектът е на стойност 10 милиона лева, осигурени от еврофондовете.

Това би означавало около една трета от живущите в блоковете роми да бъдат изселени. Жителите на квартала обаче искат цялото гето да бъде премахнато.

„Това не са наши съкварталци. Не мислят за квартала - мръсотия, кражби, набези, безотговорност... Съжалявам”, казва една от живеещите в „Красна поляна”, а друга допълва: „Не съм съгласна повече да правим компромиси, защото лично аз съм пострадала от хора, които са ме обирали, а синът ми е бит”.

Хората от квартала твърдят, че всеки втори е бил жертва на грабеж. Виждат всекидневно хора от гетото с бухалки, които грабят и заплашват. Нерядко пребиват жестоко.

Само допреди няколко години има постоянно полицейско присъствие. За да опазят реда в квартала, общината и полицията поставят карулка на входа на виетнамските общежития. Днес дежурен няма, а тя е в окаяно състояние. Охраната се осигурява от патрули, които не са достатъчни, признават от общината.

Жителите на „Красна поляна” искат на мястото да се направи парк. За кмета на района обаче това не е опция, а проектът тепърва ще се обсъжда. 

"Който и да е и успее да изсели ромите от Виетнамските жилища - всички ще му бъдем благодарни. Аз най-много, защото няма да имам проблеми. Но как да стане ? Ако беше фашизъм - да. След това социализъм - пак ставаше. Как да стане?”, пита Иван Чакъров. Той също не разбира как по време на предшествениците му тези хора са били настанявани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама