Най-много пари от бюджета на Тервел за 2017 г. са заделени за образование

09:04, 03 фев 17 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С пълно единодушие бе приет бюджетът на Община Тервел за 2017 година, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева. Тя добави, че изказванията по време на заседанието като цяло са определили финансовия инструмент като балансиран и насочен към различни групи от населението.

Общата бюджетна рамка е 11 020 213 лв. В нея не са включени средствата по европейски проекти. Прогнозният размер на бюджета надхвърля първоначалния план за 2016 г. с 1 186 654,00 лв. Основното увеличение се дължи на по-големия размер местни приходи, които се очакват през тази година. Те са от наеми на земеделски земи, пасища и мери. Постигнати са по-високи тръжни цени, отдадени за наемане са допълнителни площи. Сумите, които Община Тервел ще получи от държавата през тази година не се променят съществено. Разликата е само 83 хиляди лв. в повече и се дължи на минимални увеличения в размера на средствата за целеви капиталови разходи и обща изравнителна субсидия. През 2017 г. не се увеличават размерите на данъците и таксите, които общината събира за общинските услуги, които предлага.

ОБРАЗОВАНИЕ

Най-същественият разход в бюджет 2017 г. е издръжката на детските градини. Тази година планираният недостиг на средства за възнаграждения на персонала е в размер на 442 580 лв. През миналата година този недостиг е бил 35 000 лв. Скокът от над 10 пъти в сумата, която Общината трябва да задели, за да изплаща редовно заплатите се дължи на намаляването на броя на децата от една страна, съпроводено с увеличаването на размера на възнагражденията на персонала – от друга. Планиран е и недостиг в средствата за заплати на заетите в детска ясла. Този недостиг също ще бъде финансиран от Община Тервел и е в размер на 15 880 лв. Издръжката на всички детски заведения в общината – храна, отопление, материали и всякакъв вид други разходи също е ангажимент на общинския бюджет и възлиза на 315 000 лв. за детските градини. Общинските училища все по-трудно се справят с издръжката си, която им осигуряват делегираните бюджети. В програмата за капиталови разходи на общината е предвидена сума за закупуване на 9 мултимедийни проектора за детските заведения в Община Тервел. Планираната сума е 10 800 лв. Друга придобивка в сферата на общинското образование е стартиращото на 9.02.2017 г. столово хранене за всички ученици в ОУ „Христо Ботев“ в с.Зърнево.

Центърът за личностно развитие (бивше ОДК) в Тервел ще се издържа с общо 88 000 лв., от които 30 300 лв. се осигуряват от държавата, а останалите – от Община Тервел.

Общината отделя други 55 000 лв., за да осигури недостига от средства, необходими като допълване към държавната субсидия за училищните автобуси и превоза на деца, ученици и учители.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Общината има финансов ангажимент и по отношение на здравеопазването. Поемат се част от разходите на медицинския център, както и тези за отопление на амбулаториите на личните лекари в общинския център. За да се поддържат на добро ниво тези услуги, Общината ще задели от бюджета си 160 000 лв. В програмата за капиталови разходи е предвидено да се направи  и кабинет за ползване от личен лекар в с. Честименско. За целта ще се преустрои част от съществуваща сграда. Планирани за това са 20 000 лв. целеви капиталови средства.

СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

И през тази година Община Тервел ще реализира през бюджета социални услуги чрез дома за стари хора, домашния социален патронаж, центровете за социални услуги в селата Коларци, Нова Камена и Попгруево, клубовете за възрастни хора в Тервел и по селата. Общо за социални услуги през годината ще се разходват 579 559 лв. Предвидени за дейността в тази сума са 56 000 лв. за капиталови разходи – за ремонти на клубовете в селата Коларци и Безмер и за продължаване на работата по строежа на клуба в кв. “Север“ на гр. Тервел.

Община Тервел реализира социални услуги и чрез проекти , финансирани с европейски средства. Такива са проектите „Грижа в домашна среда“, „Топъл обяд“ и съвместни проекти с Агенция „Социално подпомагане“ чрез местната й дирекция в Тервел.

КУЛТУРА И СПОРТ

Общинските политики в областта на културата се реализират в партньорство между общината, читалището в Тервел и 12-те читалища в селата. Издръжката на читалищата, определена по единен разходен стандарт е 211 700 лв. Сумата се разпределя между 13-те читалища по методика, разработена на база дейността им.Общината осигурява с бюджета си 120 000 лв.  капиталови разходи за основен ремонт на конструкцията на покрива, ново външно отводняване и хидроизолация на покрива на читалищната сграда в гр.Тервел. С предходни проекти на общината тя бе санирана и бе ремонтирана зрителната зала. За дейността на общинския музей са предвидени 39 190 лв. Преобладаващата част от сумата ще бъде разходвана за продължаване на проучванията на базиликата в крепостта „Палматис“.

За реализиране на дейностите по културен календар са предвидени 99 400 лв. Освен за традиционните за общината Празници на културата,Конкурс „Калинка Вълчева“, Преглед на лазарски и коледарски групи, Фестивал на дома за стари хора „Златна възраст“, са разчетени средства за всички значими национални празници и годишнини – 180 години от рождението на Васил Левски, 90 години от издаването на Йовковите „Старопланински легенди“ и „Последна радост“, 125 години от написването на всеучилищния химн „Върви, народе възродени!“. Предвидени в сумата от 99 400 лв. са и средства за развитието не децата от детския фолклорен ансамбъл, балет „Каприз“, школите на центъра за личностно развитие, самодейните състави в общината. Традиционно тези средства осигуряват пътувания на самодейците и децата за участия в страната и чужбина или тренировъчни лагери с хореография- за ансамбъла. Предвидени са още 12 000 лв. за заплащане на горивото на читалището в Тервел, за празници на селата, религиозни празници, авторски срещи и др.

192 420 лв. осигурява общинския бюджет за клуб „Атлетик“ , клуб по шахмат и няколко футболни клуба в различни населени места на общината. С други 25 700 лв. ще се издържа градския стадион.

ОБРЕДИ И ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ

През 2017 г. Община Тервел планира капиталови разходи за два религиозни храма – 21 300 лв. за църковен храм‚ Рождество Богородично“ в с. Нова Камена (новоизграждащ се храм) и 16 000 лв. за доизграждане на допълнителна постройка към джамията в гр.Тервел. 50 000 лв. са предвидени за възнаграждения на работещите и за издръжка в сферата на общинските обредни дейности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама