КЕВР обсъди с граждани и организации повишението на цената на водата в София

14:45, 03 фев 17 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Комисията за енергийно и водно регулиране се състоя публично обсъждане с граждани и неправителствени организации на поисканото повишение на цената на водата в София от страна на фирмата-концесионер "Софийска вода" АД.

Разгорещеният дебат беше воден от председателя на комисията Иван Иванов, а в дискусиите взеха участие представители на неправителствени организации, работодателски организации, Столична община, както и голям брой граждани, които са потребители на услугата.

На обсъждането стана ясно, че дружеството-концесионер на водата в София иска КЕВР да одобри 5-годишния му бизнес план, като в него е залегнало увеличение на цената на водата с 18% (за 2017 г.) - от сегашните 1,82 лв. за 1 кубик с ДДС, до 2,16 лв. за 1 кубик с ДДС.

Много от експертите, които се изказаха по врема на обсъждането подчертаха, че дружеството смята калкулирането на стойността на водата по неточен начин и ощетява своите клиенти - теза, която гражданите подкрепиха с аргументи.

Особено смущаващо прозвуча съобщаването на един любопитен факт от проекта за 5-годишен бизнес план на "Софийска вода" АД, а именно, че в предишния петгодишен бизнес план на фирмата, при сегашната цена на водата от 1,82 лв .а 1 кубик, са били предвидени почти 200 мл. лв. инвестиции във водоснабдителната инфраструктура на столицата, а в следващия 5-годишен перод, когато се очаква цената на водата да достигне 2,47 лв. за 1 кубик през 2021 г., от Софйска вода" планират да инвестират във В и К мрежатана София по-малко от 194 млн.лв.

Комисията изслуша всички изразени гледни точки и ще очаква всички, които желаят да внесат писмени възражения срещу очакваното повишение, да сторят това в деловодството на КЕВР най-късно до 17.02.2017 г., като одобрението или отхвърлянето на исканото повишение на цената на водата от страна на КЕВР, се очаква да стане факт в края на месец февруари т.г., а новите цени ще влязат в сила от 1 март 2017 г..

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама