Лидерите на ЕС подписаха декларация за защита на външните граници на Съюза

16:20, 03 фев 17 / Свят 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерите на страните от Европейския съюз се подписаха под обща декларация след днешната си среща в малтийската столица Валета. В нея се посочва, че ключови елементи за устойчивата миграционна политика на блока са защитата на външните му граници, както и прекратяването на бежанския поток

„Ключов елемент от устойчивата миграционна политика е осигуряването на ефективен контрол на нашите външни граници и прекратяване на нелегалния поток (от бежанци – бел. ред.) в ЕС“, се казва в декларацията, състояща се от 10 точки.

В документа се посочва още, че през изминалата 2016 г. броят на дошлите в Европа през Средиземно море мигранти е намалял съществено. „Въпреки това по маршрута през Средиземно море през 2016 г. са регистрирани над 181 000 пристигащи, като в същото време числото на загиналите или изчезналите в морето достига до нови рекорди всяка година от 2013 г. насам“, се посочва още в текста.

Във връзка с това европейските лидери са се обединили около редица допълнителни мерки за спиране на бежанския поток през средиземно море. „Ние имаме намерение да предприемем допълнителни действия, които значително да съкратят миграционния поток през Средиземно море, както и да разрушим бизнес модела на трафикантите на бежанци“, се казва в декларацията.

Един от основните пунктове на европейския план за действие е и усилена поддръжка за Либия. ЕС има намерение да подобри и работата си по връщането на бежанци в страните им на произход. „Усилията по стабилизирането на Либия сега са по-важни от когато и да е било. ЕС ще направи всичко възможно, за да помогне за тази цел“, посочва текстът,съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама