Йорданка Фандъкова: Работим за подобряване на въздуха в София

18:19, 03 фев 17 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Според Йорданка Фандъкова Столична община работи по изпълнението на конкретни мерки за подобряването качеството на атмосферния въздух.

Разширението на метрото, модернизацията на градския транспорт, подмяната на отоплителните инсталации в общински сгради са част от мерките, които се изпълняват през последните години.

"Една от мерките, които се предвиждат, е засилване на контрола на катализаторите на дизелови автомобили. Със служебния министър на транспорта Христо Алексиев коментирах възможността за засилване на контрола на катализатори при автомобилите с дизелово гориво" -

каза кметът Фандъкова. Ще се засили контролът, както при регистрацията на превозните средства, така и при годишен технически преглед на превозните средства.

"Започваме съвместни проверки с Пътна полиция и Държавната автомобилна инспекция на нивата на вредните емисии от превозни средства. Проверките ще се извършват от мобилна лаборатория, с която КАТ разполага. Дизелови автомобили без катализатори ще бъдат спирани от движение, като вече работим с министъра на транспорта г-н Алексиев за затягане на контрола на пунктовете за технически прегледи и при регистрацията на автомобили" -

заяви кметът на София.

"По отношение на вредните емисии от битовото отопление, заедно с полицията и Столичен инспекторат започваме проверки на горенето на гуми в някои квартали. Най-важното е да се въведат национални стандарти за горива, които се използват за отопление" -

допълни Фандъкова.

Кметът съобщи, че е разговаряла с бившия министър на екологията Ивелина Василева относно подготовката на нормативни промени за въвеждането на стандарти за качеството на дървата за горене.

От 2 февруари, във връзка с повишението на температурите се извършва почистване на булевардите от наноси. При благоприятни метеорологични условия ще започне и миене на улици и булеварди. Подготвя се доклад до Столичния общински съвет, който да даде разрешение за ограничаване на движението на автомобили и безплатен градски транспорт при трайно високи нива на фините прахови частици.

Всички мерки за подобряване на качеството на въздуха ще бъдат представени по-подробно през следващата седмица.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама