Студенти и ученици разработват проекти за естетизация на градската среда

11:33, 09 фев 17 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студентска лаборатория „Варна – град за хората“ създаде Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“. Тя ще работи в подкрепа на качествената градска среда и създаването на публични пространства, адаптирани към потребностите на хората.

Студентите стартират предварителните огледи по проекта на 10 февруари, когато ще се срещнат с главния архитект на Варна Виктор Бузев. Първият етап на огледите включва три обекта – бул. „Ген. Колев“ 92 в район „Приморски“, кв. „Трошево“ 10 в район „Младост“ и кв. „Владислав Варненчик“, бл. 302, вх. 17. В първия ден от работата си бъдещите архитекти, строителни инженери и дизайнери ще направят срещи с представители на районните администрации и ще обходят част от потенциалните обекти на територията на съответния район.

Идеята е студенти на ВСУ, ученици от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Васил Левски“ и представители на районните администрации да разработят проекти за естетизация на градската среда, чиято реализация да започне в следващите три години. На специално създадена страница във Фейсбук гражданите също ще могат да подават сигнали и да дават своите предложения за реновиране и създаване на нови интелигентни градски пространства.

В рамките на студентската лаборатория в края на май ще се проведе и международен архитектурен конкурс, свързан с реновирането на градската среда във Варна. В него ще вземат участие студенти от Русия, Румъния, Италия, Турция и България. Инициативата на Варненския свободен университет ще постави началото на пилотен проект за реновиране на сгради – недвижимо културно наследство в централната градска част. Заданието за конкурса ще бъде обявено в рамките на форум, посветен на недвижимото културно наследство и Националната стратегия за енергийна ефективност, който ще се проведе на 24 февруари в Юнашкия салон във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама