Предимствата на споделената икономика представят в Русе

11:50, 09 фев 17 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втора поредна година Русенска търговско-индустриална камара, съвместно с ДРСЗ – Русе,  отбелязват Европейската седмица на стартиращите компании - StartUp Europe Week 2017 г. Инициативата бе отбелязана днес с конференция, на която бяха представени най-важните детайли от все още навлизащата в България концепция за споделена икономика.

Гости на събитието бяха областният управител доц.д-р Стефко Бурджиев и председателят на Постоянната общинска комисия по икономическа и инвестиционна политика на Община Русе засл.проф. Васил Пенчев. Областният управител приветства инициативата, и връчи и поздравителен адрес на организаторите.  "Европа на регионите се нуждае от подобни инициативи, за да могат младите предприемачи да намерят своето място в бизнеса", изтъкна доц.д-р Бурджиев. 

По време на презентациите организаторите разясниха, че споделената икономика е начин, посредством който клиентите се свързват директно чрез онлайн платформи и споделят и/или предоставят за временно ползване разнородни активи, които към момента са им свободни. Бяха дадени множество примери с набрали широка вече популярност компании като Uber, Airbnb, LendingClub и много други. Чрез видео конферентна връзка бяха представени и две български компании за споделена икономика - за автомобили под наем и за финансови услуги. 

Споделената икономика води до нови и интересни идеи за стартиране на бизнес, възможности за намиране на нова или допълнителна работа и поражда нови форми на заетост, коментираха организаторите. В същото време обаче, поражда напрежение между нови доставчици на услуги на пазара и вече съществуващите оператори. Бе отбелязано, че нарастващия мащаб на компаниите в споделената икономика е превърнало темата във водеща в дневния ред на Европейския съюз. 

Събитието се организира като част от Startup Europe Week, общоевропейска инициатива на Startup Europe и Европейската комисия, създадена с цел приобщаване на всички европейски региони в единна стартъп фокусирана програма. Отбелязва се в периода 6 – 10 февруари 2017 в над 40 европейски страни с различни събития.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама