Близо 4,5 млн. лева ще бъдат отпуснати за развитие на биологично пчеларство

16:09, 09 фев 17 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Близо 5 млн. лева годишно ще бъдат насочени към развитието на биологично пчеларство за периода 2017-2019 година по Програмата за развитие на селските районие.. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков, който бе гост на откриването на 15-тото Международно изложение “Пчеларство Плевен 2017”, което се провежда от 9 до 12 февруари  в града.

Проф. Желязков уточни, че чрез нова програма за първи път ще се финансира закупуването на техническо оборудване за добиване и преработка на мед, както и проекти в мобилното пчеларство.

„У нас се произвеждат близо 11 хил. тона мед годишно, близо 7 хил. тона се изнасят.  Медът е е единственият български продукт, който  над 50% е продаван извън страната ни,“ добави още заместник-министърът.

Той увери, че българският мед е приет много добре  на всички външни пазари, а всеки готов продукт, който е произведен и е експортно ориентиран носи по-голяма добавена стойност, което води да устойчиво развитие на сектора.

Финансирането по националната програма по пчеларството е увеличено за следващите три години с около 50 на сто, т.е. годишно това прави около 4.7 млн. лева. , каза още проф. Желязков.По нея могат да кандидатстват с проекти всички производетели, които отговарят на критериите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама