Военни кораби на Канада и Испания са във Варна

09:19, 11 фев 17 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два военни кораба са на рутинно неофициално посещение във Варна, съобщиха от пресслужбата на Военноморските сили. Корабът „Сейнт Джонс” с командир капитан II ранг Шелдън Джилс от състава на Кралските Канадски ВМС и испанският кораб „Алмиранте Хуан де Борбон” с командир капитан II ранг Хесус Пеня ще останат тук до 13 февруари. Двата кораба са от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО. Командир на групата кораби е капитан I ранг Рубен Родригез Пеня.

В понеделник ще се проведе съвместно учение PASSEX с участието на канадската фрегата „Сейнт Джонс”, испанската фрегата „Алмиранте Хуан де Борбон”, румънската фрегата Regele Ferdinand, корветата „Решителни” от българските ВМС с командир капитан IIІ ранг Трифон Метишев, вертолет „Пантер” от Морската вертолетна авиобаза „Чайка” и група от Морския специален разузнавателен отряд.

По време на учението ще бъдат отработени елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана, отразяване на асиметрични атаки на надводен противник, противоподводно учение, трансфер на товари от хеликоптер по вертикален способ.

Ученията от типа PASSEX се организират при визите на чуждестранни кораби в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама