Недовършени и спукани улуци са причината за теча в градската библиотека в Шумен

07:40, 14 фев 17 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Недовършени улуци и спукани водосточни тръби са причина за тече от покрива на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен. Това показва проверка на експерти от Общината. „Недовършените улуци са останали още от времето, когато сградата е била строена. Ситуацията е влошена и от спукани водосточни тръби, което е довело до събирането на голямо количество вода на покрива на библиотеката”, обасни зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров. Той бе категоричен, че покривът ще се ремонтира веднага, когато времето позволи.

Пари за ремонт вече са поискани от директора на библиотеката Росица Добрева. Още през януари тя е внесла докладна записка за 50 хил. лева. „Проблемът с течовете от покрива е от доста време. Две частни строителни фирми преди време направиха оглед и изготвиха количествено-стойностни сметки за цялостен ремонт. Сумата посочена в документите бе около 50 хил. лева”, коментира Добрева.

„Ремонтът ще излезе значително по-евтино, защото дефектите ще се отстранят от общинска фирма „Строителство и благоустройство”. Сега, когато се наложи водата от покрива се изгребва, за да се предотвратят нови течове”, обясни Боян Тодоров.

Покривът на културния институт протече в средата на миналия месец след обилните снеговалежи. Критично е състоянието на тавана в Детския отдел на библиотеката. Там мазилката е изронена, а конструкцията се крепи на дървени плоскости.

По проект в градската библиотека в Шумен бе изградена модерна система, която предпазва хранилищата от влага и поддържа подходяща за съхраняване на книги температура. Съоръжението обаче не е пригодено да се справя в екстремни ситуации.

Градската библиотека в Шумен се нарежда на четвърто място в страната по боатство на книжния фонд. В момента културният институт притежава близо 775 хил. книги.

През 2016 година са закупени нови 10 хил. книги. Само за сравнение през 2015 година малко над 2000 нови издания са обогатили книжния фонд на библиотеката.

Тази година за покупката на нови книги от бюджета на културния институт са заделени 35 хил. лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама