Младежи от Голям Извор и Хърсово се запознаха на място с работата на местни и регионални институции

09:07, 14 фев 17 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Група от 20 младежи от селата Голям извор и Хърсово се запознаха на място с работата на институции в село Самуил и град Разград. Инициативата се проведе в рамките на проект „Активни младежи – силни позиции“ на СНЦ „Феникс-Разград“, финансиран по Национална програма за младежта на Министерство на младежта и спорта, съобщиха от сдружението.

Включилите се в мероприятието младежи са членове на създадените по проекта Местни младежки инициативни групи в двете села. В рамките на проекта те преминаха обучение в три модула: „Как да участвам активно в обществения живот?”, „Как да повиша нивото на образованието си?” и „Как да стана конкурентен на пазара на труда?”.



Целта на опознавателния тур беше позициониране на групите в публичното пространство и приемането им от местните и регионални власти като партньор в местното развитие.

Първата среща на младежите в Разград беше със зам.-областния управител Нурие Црънгалова. Тя поздрави младежите за активността и желанието да подобрят условията на живот в техните населени места, като изрази готовност за съдействие в предстоящите им инициативи. Младите хора се поинтересуваха от графика на приемните дни на Областния управител и от това по какви въпроси могат да се обръщат към него.

Опознавателният тур продължи с изключително полезно посещение в Областния информационен център. Директорът на центъра Юлиян Данаилов осигури информационни материали за всички участници в срещата и ги запозна с възможностите за кандидатстване с проектни предложения по Оперативните програми и ПРСР.

С особено важно значение беше и посещението на Филиала в град Разград на Русенския университет, където младите хора се запознаха с възможностите за продължаване на образованието. Личен пример за успешно развитие в тази насока даде координаторът на проекта Мариян Боянов, който е председател на студентския съвет във Филиала.

Младите хора се срещнаха и с Ани Йорданова – здравен медиатор в Общинска администрация Разград и се запознаха със спецификата на нейната работа.

В село Самуил младежите се срещнаха с кмета на общината Бейтула Сали. Кметът запозна младежите с работата на администрацията, Общинския съвет и кметовете на населени места. Той поздрави младежите за тяхната активност и желание да подобрят условията на живот в техните населени места.



Кметът посъветва младежите да поставят като свой основен приоритет образованието, защото това е ключът към утвърждаването им в обществото и към бъдещите им успехи.

По време на срещата се проведе открит и ползотворен диалог между кмета и младите хора. Те поставиха редица проблеми и идеи за развитие на населените си места. Младежите от Голям извор поискаха съдействие за откриване на младежки клуб, благоустрояване на определени места в селото и подобряване условията в чакалня за пътуващи ученици. Младите хора от Хърсово представиха интересна идея за развитие и надграждане на местния музей с детска площадка и зона за отдих.

Бейтула Сали изрази готовност за съдействие в предстоящите инициативи на Местните младежки инициативни групи и пожела младежките инициативи да продължат и след приключването на проекта.

Опознавателният тур в село Самуил включи и посещение на Дирекция „Бюро по труда” Исперих – филиал, с. Самуил. Деница Ненкова – старши експерт във филиала, запозна младите хора с услугите, които предлага институцията и специално възможностите за професионална реализация и им предостави информационни материали.

Тя обясни на участниците в срещата какво представлява мрежата за сътрудничество между обществените служби по заетост в страните от Европейското икономическо пространство – EURES (EURopean Employment Services, Eвропейски служби по заетостта).

Младите хора зададоха редица въпроси относно програмите за младежка заетост и за работа в чужбина.

С провеждането на опознавателния тур бяха положени основи за партньорство между Местните младежки инициативни групи с местните и регионални власти.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама