Търговище се включва в националната АНТИСПИН кампания

09:12, 14 фев 17 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод 14 февруари, Ден на влюбените и виното, стартира Вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания, информираха от Регионалната здравна инспекция в Търговище. Инициативата се провежда за четиринадесета поредна година от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.

Днес от 14 до 17 часа  на площада в Търговище пред Регионална Библиотека “Петър Стъпов” ше има празник на любовта, организиран от РЗИ в  партньорство с Общински съвет по наркотични вещества, Център за работа с доброволци към Клуба на НСО и Български младежки Червен кръст. Предвидени са редица игри и забавления  - караоке, бързи срещи, снимки с любимите, валентински изненади, разпространение на презервативи и информационни материали и други. Кампания ще има и в училищата.

"АНТИСПИН инициативите съчетават изработване на любовни послания и популяризиране на отговорно сексуално поведение. И през тази година активно ще се разгърнат здравни дискусии на тема любов и здравословна сексуалност, тематични обучения за ХИВ и други сексуално предавани инфекции предимно сред учащи млади хора и общности с рисково сексуално поведение. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията с бърз тест в работещите 14 Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна и на терен в училища и в централни градски части." съобщиха от РЗИ.

По данни на Националната програма от началото на годината до 1 февруари са открити нови 13 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната  официално са 2 487 лица. И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от този на жените. Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България през 2016 година са инфектирани по сексуален път. Над 336 000 изследвания за ХИВ са направени в Кабинетите в РЗИ, НПО, лаборатории и лечебни и здравни заведения в страната.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама