Наблюдателница за птици край Созопол се оказа незаконен къмпинг

12:30, 14 фев 17 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За незаконно изграждане на къмпинг, замаскиран като място за наблюдение на птиците, в горски терен край Созопол сигнализира Би Ти Ви. Телевизията разказва как на 17 дка горски терен, където е забранено строителството, в последните години се появяват десетки каравани, навеси и тоалетна, пише dnevnik.bg.

Директорът на регионалната дирекция по горите в Бургас Венелин Радков разказа, че първоначално през 2013 г. е установено, че теренът е незаконно заграден. "Частни горски територии не могат да се ограждат съгласно Закона за горите. Въпреки нашите актове и наказателни постановления, оградата не се маха", обясни той.

Междувременно собственикът на имота поискал да разположи на него 4 дървени навеса, 15 каравани и екотоалетна с цел наблюдение на прелета на птиците през пролетта и есента. "Има едно условие – без да се включват към техническата инфраструктура – вода и ток", посочва Радков. Телевизията обаче показва, че на терена има прокаран и ток, и вода.

Междувременно проверка на Комисията за защита на потребителите е излязла със становище, че на мястото не се извършва туристическа дейност, но е отбелязано, че то се използва за паркинг срещу 5 лева на денонощие. Миналото лято е бил направен опит да бъде узаконен къмпингът, но Община Созопол е отказала с мотива, че той е в горска територия.

"Какъв е проблемът да бъде къмпинг? Било е винаги къмпинг", казва от своя страна собственикът на терена Георги Стриков. Той е убеден, че мораториумът ще падне, като отбелязва, че случаят бил като човек да си купи апартамент и малко след това държавата да му каже, че му налага мораториум.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама