С тържествена служба в Шумен отбелязаха 1148 години от успениео на Свети Кирил

12:57, 14 фев 17 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествена служба в храм „Свети Три Светители” в Шумен бе отбелязана 1 148-годишнина от успението на Свети Кирил.

„Успението е празникът, с който се отбелязват великите личности на християнството”, каза професор Веселин Панайотов.

По неговите думи това е изпитанието, което преживява всеки един от живите. От друга страна е оценката на неговия живот, защото след смъртта си, едната част от хората се отправят към райския, а другата към адския, дяволски живот.

„Честваме Константин Кирил, защото той е дин от най-великите мъже на славянството. Освен че е дарил българи и славяни с азбуките, той е направил много важни стъпки за окултуряването на езичниците. Кирил има няколко мисии. Последната е свързана с културата на славяните и правото им да изповядват християнството на собствения език”, каза още професорът.

Константин Кирил е един от най-големите допломати. Той осъществявал своите мисии, като предварително се подготвл за всяка внимателно, а за някои дори с години. Мисиите му са свързани с много важни теми предимно за християнския бог и религия, за почитането на иконите и за правото на всеки народ да почита бога на собствения си език. „За славяните е обобено важно да почитат християнския бог на собственият си език, защото са били пренебрегвани заради непознаването му. За средновековието това е било голям проблем, както дипломатически, така и етически, понеже морала на християнството е различен от този на езичеството”, допълни професор Веселин Панайотов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама