Стоматолози: Денталното здраве на целия български народ за година струва колкото 10 км магистрала

13:21, 14 фев 17 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сдружението на българските зъболекари (СБЗ) изрази недоволството си от предвидените в бюджета на НЗОК средства за дентално здраве за 2017 г.

„Средствата предоставени за дентално лечение са крайно недостатъчни. Бюджетът за тази година вече е гласуван и той е 147 милиона лева. За сравнение, цената за изграждане на 1 километър магистрала варира в рамките от 4 до 9 милиона евро за километър. Това означава, че денталното здраве на целия български народ е оценено и струва около 10 километра магистрала или се падат по 20 лева и 78 стотинки на човек за зъболечение на година.“ -

заяви д-р Стоимен Узунов – представител на сдружението.

От направените разчети става ясно още, че парите, които Здравната каса ще отпусне ще стигнат едва за 20% от осигурените пациенти. Според д-р Узунов, въпреки този колосален недостиг на средства, предизборно дейностите, които касата ще покрива, се увеличават от 2 на 3.

От СБЗ се изказаха и срещу задължителното членство на работещите в професията в Българския зъболекарски съюз (БЗС).

„За нас Българският зъболекарски съюз е една номенклатурна организация, която откровено пречи на здравеопазването в България. Не може в демократичното време, в което живеем да има задължително членство в един единствен и неповторим съюз. Ние не сме му конкуренти или врагове, напротив ние сме членове по задължение“ -

каза д-р Анатолий Кънев - председател на Сдружението на зъболекарите в България.

Като довод за безсмислието на членството си в БЗС, стоматолозите от СБЗ посочиха факта, че от тази година тя не покрива дори професионалната им застраховка. От 2017 г. минималната сума, за която са длъжни да се застраховат е 500 000 лева, което означава 1000 лева застрахователна вноска на година за всеки зъболекар. Това неминуемо ще доведе до поскъпване на зъболекарските услуги, категорични са от СБЗ.

„Тези 1000 лева вноска на година трябва да бъдат взети, в крайна сметка, от пациентите, които лекуваме. Ето как поскъпва зъболечението в България. Това са факти, които настъпват тихомълком, те вече са факти, защото законът е гласуван“ -

обясни д-р Узунов

Решение на проблема стоматолозите виждат в изграждането на своя Камара (по примера на Камарата на архитектите в България), в която на доброволен принцип ще могат да се включват съществуващите съсловни организации и която ще защитава реално интересите на гилдията. Проект за такава Камара вече е изготвен, но реализацията изглежда далечна цел.

СБЗ обявяви и името на Стоматолог на годината. Най-добрият зъболекар през 2016 г. е д-р Наталия Топузлиева – специалист по поливалентна стоматология.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама